Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Uzina depinde de Guvern. Nimic nou. Numai că toată lumea aşteaptă ca Executivul să nu se tot împotmolească când este vorba de luat măsuri.

Oriunde aţi merge în Reşiţa, veţi auzi întrebarea: „Dar cu UCMR-ul ăsta ce se întâmplă?”. Nu prea ştie nimeni exact ce se întâmplă. Încă din iunie 2013 se vorbea că datoriile UCMR-ului se vor converti în acţiuni ale Statului român, practic ale Ministerului de Finanţe, Statul devenind, astfel, principalul acţionar într-un holding cu Hidroelectrica Serv. Zilele trecute, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin a fost întrebat ce se mai întâmplă cu UCMR, având în vedere că Hidrolectrica a intrat din nou în insolvenţă.

Hidrolectrica îşi va reveni şi o să iasă din insolvenţă. Trebuie doar ca Guvernul să reuşească să creeze baza legală pentru a converti datoriile uzinei în acţiuni ale Statului. Dacă nu se reuşeşte asta, nu se va reuşi o redresare financiară. Multe state europene şi-au salvat prin această procedură uzinele mari, deci nu e nimic ilegal. Trebuie doar creată baza legală pentru astfel de paşi”, a precizat Sorin Frunzăverde.

„Acum, la nivel guvernamental, există demersuri pentru transformarea datoriilor în acţiuni şi avem promisiuni în acest sens din mai multe părţi. Din păcate, termenul de o lună de zile dat până la transformarea în realitate a promisiunii îl auzim de prea mult timp. Sunt două situaţii problematice pentru UCMR – datoriile şi lipsa contractelor. Or, cea de-a doua problemă ne arde acum, pentru că sunt 1.400 de salariaţi în uzină, dintre care două treimi stau în 75% de un an de zile. Este o presiune socială fantastică. Avem semnale că, undeva prin luna iunie Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă, pentru că această a doua insolvenţă ne-a blocat total. Noi am mai luat câteva contracte non-hidro, dar nu putem schimba profilul muncitorilor şi al utilajelor pentru a ieşi din acest segment. Depindem pentru contracte de Hidroelectrica“, ne-a spus şi Jivomir Tovladiaţ, preşedintele filialei cărăşene a CNSLR Frăţia, federaţie la care este afiliat principalul sindicat din UCM Reşiţa.

Nina Curiţa