Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Aproape trei mii de misiuni de ordine publică, o serie de patrule şi activităţi au dus la constatarea a peste o mie de fapte penale şi contravenţionale în primele nouă luni ale anului.

De la începutul anului, jandarmii şi-au făcut simţită prezenţa în rândurile cărăşenilor în 2.999 de misiuni de ordine publică, acestea incluzând 16 manifestaţii de protest, 102 evenimente cultural-artistice, religioase şi promoţionale, 50 de competiţii sportive, 1.965 de misiuni de menţinere a ordinii publice, în 188 de activităţi de cooperare cu Poliţia de Frontieră, după cum ne-a declarat, marţi, inspectorul şef lt.col. Ionel Dina-Mănoiu, şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Gl.bg. Vasile Zorzor“ Caraş-Severin, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de primul adjunct maj. Claudiu Turculeanu şi cpt, Dragoş Bălteanu, ofiţer specialist I – Resurse Umane. Evenimentul a pus în lumină sinteza misiunilor executate de jandarmii cărăşeni în primele nouă luni ale anului, precum şi oferta educaţională pentru sesiunea ianuarie 2018 a admiterii la şcolile de subofiţeri jandarmi de la Drăgăşani şi Fălticeni.

Patrulele independente sau mixte ale jandarmilor au adus, ca rezultate, constatarea a 281 de fapte penale, fiind depistaţi 240 de autori, aplicarea unui număr de 813 sancţiuni, valoarea amenzilor ridicându-se la 157.500 de lei, şi depistarea unui urmărit naţional. Au fost de asemenea derulate 57 de acţiuni educative şi preventive în instituţiile de învăţământ şi în cadrul unor manivestări culturale, artistice şi sportive organizate în judeţ. La capitolul combaterii traficului cu produse accizabile, au fost identificate mai multe persoane implicate, fiind ridicate în vederea confiscării 312 pachete de ţigări, în 14 cazuri fiind întocmite acte de constatare pentru infracţiunea de contrabandă. Pe linia furturilor din pădure, au fost organizate 54 de acţiuni, fiind constatate şase fapte penale cu cinci autori, şi aplicate trei amenzi cumulând 3.000 de lei.

Tot jandarmii s-au numărat printre oamenii legii chemaţi să pună în executare mandate de aducere emise de instanţe şi parchete. Numai jandarmii au executat 499 de mandate de aducere atât din judeţ, cât şi din ţară. În derularea misiunilor specifice legislaţiei penale au fost angrenaţi 308 jandarmi cărăşeni.

Tot în sarcina IJJ a căzut paza şi protecţia a 17 obiective cu exceptare de la plată (zece dintre ele aparţinând Ministerului Justiţiei şi Ministerului Public, şase – Ministerului Economiei şi Finanţelor, iar unul – Curţii de Conturi), dar şi menţinerea ordinii interioare necesare desfăşurării în condiţii de normalitate a activităţii celor cinci instanţe judecătoreşti din judeţ (Tribunalul Caraş-Severin şi judecătoriile Reşiţa, Caransebeş, Oraviţa şi Moldova Nouă).

Şeful IJJ amintea şi de 46 de misiuni de asigurare a pazei şi protecţiei transporturilor de produse cu caracter special, cu un efectiv de 82 subofiţeri. Acestea includ produse cu caracter special care au tranzitat teritoriul ţării (42 de transporturi de armament, muniţii şi tehnică de luptă, şi patru de explozivi). Transportul Corespondenţei Clasificate a fost executat în împreună cu cadre specializate ale Direcţiei Judeţene de Informaţii Caraş-Severin, jandarmii fiind implicaţi în protecţia a 534 de asemenea transporturi. Tot de la începutul anului, a mai fost asigurată protecţia unui număr de 235 transporturi de valori, în folosul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Caraş-Severin.

Ca şi concluzii, lt.col. Ionel Dina-Mănoiu a precizat: „Rezultatele obţinute reflectă capacitatea de acţiune a instituţiei, atât în activitatea de îndeplinire a misiunilor încredinţate, cât şi în activitatea de gestionare a resurselor umane şi materiale. Putem aprecia că activitatea desfăşurată de către inspectorat s-a realizat în condiţii bune, obiectivele şi sarcinile stabilite fiind realizate