Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Agenţii economici care doresc să investească în turism se întorc spre mediul rural cărăşean. Peste 20 de proiecte pentru dezvoltarea turismului rural au intrat în procedură pentru primirea avizului de mediu într-un timp relativ scurt.

„În ultima perioadă a fost un iureş de proiecte, pe perioadă scurtă, cu finanţare europeană, pe Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR). Bucuria mare este că sunt destule pasiuni şi pe partea de turism, agrement sau activităţi recreaţionale. Nu este adevărat că se blochează proiecte, aşa cum s-a vehiculat, pentru că, în doar două săptămâni sunt peste 23 de asemenea finanţări în procedură pentru aviz de mediu. Ca zone de interes în acest domeniu sunt Poiana Mărului – cu o activitate recreaţională şi o bază de agrement, una în zona Văliug (bărci fără motor, deci protejează mediul), Brebu Nou, Gârnic. Acestea sunt investiţii care se doresc în intravilanul localităţii dar şi în extravilan şi nu ar fi pus probleme din punctul de vedere al ariilor protejate“, a precizat Marius Vodiţă, şef Serviciu Reglementări în cadrul Agenţiei de Protecţie a Mediului Caraş-Severin.

În cadrul procedurilor pentru avizul de mediu urmează etapa pentru comisia de analiză tehnică, în care se vor definitiva deciziile de emitere. Potrivit datelor APM Caraş-Severin, se află în procedură 13 pensiuni agroturistice, opt dezvoltări pentru activităţi recreaţionale şi o modernizare a unei baze de agrement, toate cu finanţare prin FEADR.

„Partea de agroturism este destul de aproape de dezvoltarea durabilă privind protecţia mediului. Aceste proiecte au ca termen final data de 15 mai şi în cele două luni de la start a fost deja un număr semnificativ de proiecte“, a mai apreciaz Vodiţă.

Flavius Rotariu