Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Majoritatea angajatorilor sancţionaţi de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin contestă în instanţă amenzile aplicate în urma controalelor. De ce? Foarte simplu! Pentru a scăpa de plata amenzii, mai cu seamă că cele aplicate pentru munca fără forme legale s-au triplat începând cu 1 mai 2011.

„Amenzile au crescut de la 3.000 la 10.000 de lei, pentru fiecare persoană depistată că munceşte la «negru», iar din acest motiv angajatorii contestă suma. De exemplu, pentru cinci persoane fără carte de muncă angajatorul primeşte o amendă în sumă de 50.000 de lei. Situaţia se schimbă atunci când numărul este mai mare de şase, căci, în acest caz, vorbim de infracţiune, iar amenda iese din calcul. Care este rezultatul nostru? 95% dintre angajatorii depistaţi de noi întocmesc şi înregistrează în REVISAL contracte individuale de muncă. Cu asta se şi apără în faţa instanţei pentru a obţine un avertisment în locul amenzii, pe considerentul că greșeala recunoscută este pe jumătate iertată. Până la urmă, scopul nostru este atins, căci contractele de muncă se încheie, fie că angajatorii vor sau nu acest lucru“, a declarat, recent, în cadrul unei conferinţe de presă, Iustin Bretcu, şef Serviciu Corp Control Relaţii de Muncă.

Şeful ITM Caraş-Severin, Ion Jura, are, însă, o altă părere. Acesta consideră că modul în care instanţele soluţionează aceste cazuri nu are cum să stopeze munca fără forme legale, ci poate doar să o încurajeze. Pentru a ne convinge, ne arată că, în primele şase luni ale anului, ITM a făcut două plângeri penale în cazul a doi angajatori. „În total, vorbim despre 15 persoane depistate că munceau la «negru». Nouă activau în comerţ, iar celelalte în construcţii. În cazul celor nouă persoane, angajatorul a primit o sancţiune extraordinar de mare, de numai 500 de lei! O nimica toată, iar în majoritatea cazurilor nu se mai începe nici urmărirea penală faţă de aceştia. În aceste condiţii, este normal ca angajatorii să nu fie speriaţi, şi să continue să lucreze fără documente legale“, a explicat Ion Jura (foto).

Iar asta nu este tot. În perioada 1 mai 2011 – 1 iulie 2012, ITM Caraş-Severin a sancţionat 114 angajatori pentru munca la „negru“. Trei dintre ei au fost amendaţi de două ori, iar asta, în opinia lui Jura, nu poate demonstra decât că aceştia nu s-au învăţat minte.

De asemenea, din totalul proceselor-verbale de contravenţie încheiate, 82 au fost contestate, în timp ce există sentinţe definitive şi irevocabile doar pentru două procese-verbale, din totalul de 114. Potrivit conducerii ITM, până la 1 iulie, doar două amenzi au fost achitate, şi asta pentru că doi angajatori nu au depus contestaţii, în timp ce 25 de procese-verbale au fost trimise spre executare la ANAF. În tot acest interval, au fost aplicate amenzi în sumă de 1.793.000 lei, iar, conform declaraţiilor lui Ion Jura, procentul de încasare al acestora este „extraordinar de mic“.

„Modul în care soluţionează instanţa aceste procese-verbale de contravenţie pe mine mă surprinde, pentru că se cheltuieşte mult pentru aceste campanii naţionale ce au drept scop depistarea cazurilor de muncă fără forme legale. Şi nu vorbim de sume mici. Aşa că, după părerea mea, angajatorii nu se învaţă minte, iar acest lucru se datorează şi instanţelor, care nu judecă cum ar trebui aceste cazuri!“, a concluzionat şeful ITM.

Roxana Bălan Nafiru