Caraş-Severin, Romania

BERZOVIA – Proiectul pentru reţeaua de canalizare a apei menajere din Berzovia nu prevede bani pentru descărcarea arheologică.Primăria comunei este gata să dea startul lucrărilor pentru canalizare. Nimic neobişnuit până aici, doar că proiectul nu prevede nimic despre păstrarea vestigiilor arheologice din zonă. Se ştie că actuala comună acoperă în mare parte ruinele castrului roman Bersobis, iar o lucrare de asemenea amploare va afecta aceste ruine.

Proiectul canalizării trebuia să prevadă bani cu destinaţie specială pentru cercetări arheologice preventive, iar vestigiile istorice să nu fie puse în pericol.

„Eu am primit coperta, foaia de titluri şi două desene ale acestui proiect. Nimic despre cum se vor păstra vestigiile. Nu am nimic împotriva proiectului, e foarte bine că se face canalizarea la Berzovia, dar trebuie respectate nişte lucruri şi salvat patrimoniul arheologic de acolo“, ne-a spus Dumitru Ţeicu, directorul Muzeului Banatului Montan.

În cazul în care la Berzovia nu se va face descărcarea de sarcină arheologică, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu va trebui să intervină şi să aplice acolo legea, mai exact Ordonanţa nr. 43/2000, ce prevede sancţiuni pentru astfel de situaţii, de la amenzi până la dosare penale. Astfel de probleme au mai fost la Berzovia atunci când s-a făcut alimentarea cu apă a comunei, iar sancţiunile au constat, la acea vreme, în amenzi de câteva sute de milioane de lei.

Nina Curiţa