Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Mai mulţi cititori din municipiu ne-au sunat pentru a ne întreba dacă ştim detalii despre extinderea reţelelor de canalizare şi apă, despre lucrările care se fac în acest an. Pentru a le răspunde, ne-am interesat şi am aflat mai multe detalii tehnice despre ce înseamnă ISPA, în 2013, pentru gugulani.

Reţeaua de apă şi canalizare din Caransebeş va fi reabilitată şi extinsă, începând din acest an, cu aproape 25 de kilometri, fiind prevăzute aproape 20 de milioane de euro.

Potrivit reprezentanţilor AquaCaraş, principalele vizate sunt străzile unde nu s-a intervenit în prima parte a proiectului ISPA derulat în judeţ anii trecuţi. Astfel, va fi extinsă reţeaua de apă cu peste 5,2 kilometri, alţi 6,5 kilometri vor fi reabilitaţi, se vor realiza 1.231 de noi branşamente, 45 de hidranţi şi 76 de cămine de vane de distribuţie iar staţia de tratare a apei va fi reabilitată. Veşti bune sunt şi în ceea ce priveşte reţeaua de canalizare care va fi extinsă cu aproape 20 de kilometri şi reabilitată pe o porţiune de 12 kilometri, la care se vor adăuga peste 2.100 de racorduri noi şi peste 700 de cămine de vizitare. În acelaşi timp, municipiul va avea şi o staţie de epurare nouă dar şi patru noi staţii de pompare a apelor uzate, lângă podul vechi peste râul Timiş, pe strada Nicolae Bălcescu sau pe strada Caraşului.

În prezent, este în plină desfăşurare procedura de licitaţie pe SEAP a contractului de lucrări pentru construirea staţiei de epurare, în valoare de peste 29 de milioane lei fără TVA, demararea propriu-zisă a lucrărilor fiind preconizată pentru al doilea trimestru al anului. Trebuie precizat că în prima etapă a proiectului ISPA, municipalitatea din Caransebeş a avut mai multe divergenţe cu firma timişoreană care s-a ocupat de introducerea noilor reţele de apă şi canalizare, astfel că acum se speră ca executantul să dea dovadă de seriozitate în ceea ce priveşte lucrările ce vor fi efectuate.

Lidia Almăjanu