Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Consilierii judeţeni s-au împărţit joi în două tabere: cei care s-au abţinut şi cei care au ales.

Deşi ultimul pe ordinea de zi, cel mai aşteptat punct al şedinţei ordinare al Consiliului Judeţean, iniţiat de către Matei Olimpiu Vinicius Armaş Cioflec, a fost cel referitor la alegerea unui consilier în funcţia de vicepreşedinte al forului judeţean. Asta în condiţiile în care vicepreşedintele Ilie Iova şi-a anunţat intenţia de a demisiona şi de a candida la funcţia de primar al Caransebeşului. „Vă mulţumesc pentru onoarea pe care mi-aţi făcut-o de a colabora în aceşti patru ani. Deciziile pe care le-am luat în plan personal pentru următoarea perioadă mă obligă să respect legea, asta însemnând că, odată cu depunerea listei de candidaturi îmi pierd mandatul de consilier judeţean şi funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Consider că cea mai bună soluţie este aceea de a demisiona şi vă informez că îmi depun demisia începând cu data de mâine (vineri, 22 aprilie – n.r.)“, a precizat Ilie Iova înainte de dezbaterile aşteptate pentru propuneri. Totuşi, liderul consilierilor social – democraţi, Ion Spânu a precizat că acest grup politic va face la fel ca în 2012, nu va avea propuneri şi nu va participa la vot. Iniţiatorul proiectului, Matei Armaş, a luat cuvântul pentru a sublinia că, „fără a avea vreo intenţie de a deveni stăpân al judeţului, mi-am oferit candidatura, încă de luna trecută. Ar fi corect să fie ales un vicepreşedinte, chiar dacă mi-am dorit o competiţie“.

Autopropunerea consilierului judeţean a fost luată în considerare, însă consilierul liberal Ioan Cojocariu a explicat că grupul liberal din CJ are „propunerea de a nu propune niciun candidat“ şi, deşi vor rămâne în sală, se abţin de la vot. Pentru că Ioan Ţundrea a precizat că şi-a anunţat anterior dorinţa de a candida şi nu îl împiedică pe colegul său, dar că îşi va exprima votul pentru deblocarea situaţiei. Ca atare, au votat secret cinci consilieri: Ilie Iova, Ion Amariei, Mircea Ciobanu, Ioan Ţundrea şi Matei Olimpiu Vinicius Armaş Cioflec. Cel din urmă, în calitate de candidat, a obţinut, la numărarea voturilor, toate cele cinci opţiuni. Acestea au fost insuficiente, nereprezentând jumătate plus unul din numărul consilierilor prezenţi şi, după ce a mulţumit colegilor, şi-a dat demisia.

„Plecarea mea nu reprezintă o situaţie atât de gravă. Am convingerea că problemele vor fi rezolvate. Dreptul de semnătură (al ordonatorului de credite – n.r.) reprezintă o problemă care cred că se va rezolva. Eu am fost delegat de către preşedintele CJ să am drept de semnătură. În baza legii, eu nu mai pot delega pe nimeni. Iniţial era un anunţ prin care preşedintele Sorin Frunzăverde ar fi revenit luni (25 aprilie – n.r.) la lucru pentru o zi ca să mandateze o altă persoană ca ordonator de credit. Nu înţeleg de ce, dacă a durat atâta timp de revocare din funcţie a domniei sale, după anunţul amintit s-a produs şi revocarea care încurcă situaţia. Am înţeles că ministerul poate da o derogare prin care să se acorde drept de semnătură fie unui vicepreşedinte – care ar putea fi ales la o şedinţă ulterioară, fie secretarul judeţului, dar nu o pot spune cu certitudine, să fie mandatat în acest sens“ a adăugat Ilie Iova.