Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Florin Ionescu, managerul Teatrului de Vest, a proiectat în faţa presei imagini din repetiţiile pe care Mirea le-a avut în timpul montării unei piese la Galaţi, fiind în concediu medical la Reșița.

Solicitat să spună care este poziţia sa în conflictul cu directorul artistic, Dan Mirea, care a protestat săptămâna trecută în faţa Teatrului de Vest, managerul instituţiei, Florin Gabriel Ionescu, a declarat în faţa presei că pentru el acest subiect nu este atât de important, comparativ cu problemele urgente şi reale ale teatrului, noua premieră, festivalul din noiembrie ş.a.: „Îmi doresc ca în viitor să nu mai trebuiască să risipesc nici timp, nici energie cu chestii de tipul ăsta! Există o lege ce trebuie respectată! Domnul în cauză, pur şi simplu a încetat să mai vină la serviciu, a intrat în nemotivate. În acest timp, domnul a regizat un spectacol la Teatrul de Operă şi Operetă din Galaţi, lucru care apare pe video“.

Managerul Teatrului de Vest Reşiţa a specificat că Teatrul de Operă şi Operetă din Galaţi a postat pe pagina oficială de Facebook a instituţiei imagini din repetiţii, interviuri, care pot fi accesate şi care-l incriminează pe Mirea, întrucât acesta ar fi fost în concediu medical: „Acest lucru este interzis de Regulamentul nostru de ordine interioară, care este o lege excepţională. În Regulamentul nostru se spune că nici un angajat nu are voie să aibă colaborări cu alte instituţii din ţară sau de afară fără acordul scris al Direcţiunii. Noi am avut spectacolul de gală în 25 septembrie la Râmnicu Vâlcea, am încheiat festivalul şi a fost o onoare pentru Teatrul reşiţean. Cu trei zile înainte de festival trebuia să jucăm «Secretul fericirii la Reşiţa» aici, însă domnul în cauză a refuzat să vină atât la repetiţii, cât şi la spectacol, pentru că, întâmplător, pe 22 septembrie avea premiera la Galaţi. În această situaţie sunt obligat, ca manager, să iau măsuri, sunt obligat să sesisez comisia de disciplină. Am făcut-o, pentru a treia oară în această speţă, pentru absenţe nemotivate. Comisia a dat un raport, iar legea mă obligă ca în termen de 30 de zile după finalizarea raportului să dau o decizie absolută. Este un precedent pe care nici un manager de instituţie n-o poate tolera. Deciziile se dau în funcţie de gravitatea faptei, iar ceea ce s-a întâmplat în luna septembrie este foarte, foarte grav“.

Ionescu a mai spus că pentru aceste abateri, Teatrul de Vest a depus două plângeri penale, una pentru absenţele din vară, alta pentru septembrie, întrucât există suspiciunea că, în timpul concediului medical, Dan Mirea ar fi prestat servicii în alt teatru şi că de-acum încolo e treaba procurorilor să cerceteze faptele. Pentru a ilustra că cele afirmate sunt reale, Ionescu a proiectat pentru presă câteva secvenţe din repetiţiile de la Galaţi. De asemenea, el a subliniat că între problemele reale ale instituţiei se numără lipsa spaţiului de depozitare a decorurilor şi a unui atelier pentru realizarea acestora, specificând că Teatrul a primit din milă un spaţiu din partea TMK ca să nu depoziteze în stradă decorurile, însă acel spaţiu este impropriu.

„Când facem decorurile avem un singur om, un singur post de tâmplar, împreună cu toată lumea care poate ajuta. Atunci când este vreme bună, decorurile se fac în parcare, când este vreme rea, tâmplarul se înghesuie pe scenă să facă decoruri, astea sunt problemele reale ale teatrului!“, a adăugat acesta.

Întrebat ce spun colegii lui Mirea, managerul a spus că într-o şedinţă a Consiliului de Administraţie, unul din colegi a făcut o remarcă retorică: „Pot şi eu de mâine să nu mai vin şi să fiu plătit?“. Ionescu a concluzionat: „Depășește puterea mea de înțelegere. Să lucrezi în altă parte, să iei bani pentru o chestie pe care o faci în privat și să vrei, în același timp, ca instituția de stat să te plătească!“.

În legătură cu decizia în acest caz de abatere disciplinară, managerul Teatrului de Vest a spus că încă nu a dat verdictul, reamintind că nu s-au scurs cele 30 de zile prevăzute de lege după finalizarea Raportului comisiei de disciplină şi că, cel mai probabil, va avea un răspuns săptămâna viitoare.

Alexandra Gorghiu