Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Profesorul și antrenorul Ioan Schuster a fost comemorat la sfârșitul săptămânii trecute la Complexul de Sport și Sănătate din municipiul Reșița, complex care-i poartă de altfel și numele.

Această competiție a ajuns în acest an la ediția a VI-a. La întrecere au participat aproximativ 90 de veterani ai înotului atât din țară, cât și din străinătate și se dorește ca de la an la an, numărul sportivilor participanți să fie cât mai mare. Cupa pentru cea mai bună performanță a memorialului a fost câștigată de Cristian Stertl de la Masters Arad și de Alina Hristov de la Tribeach Brașov.

Fosta mare campioană, Luminița Dobrescu, a spus despre această competiție: „Memorialul Ioan Schuster a ajuns la ediția a VI-a, competiție de masters pentru veteranii înotului și nu numai. Ioan Schuster a pus bazele înotului la Reșița. A antrenat sportivi de foarte mare valoare, este adevărat faptul că mie, ca și fostă sportivă a dânsului, îmi este acum foarte greu să vorbesc la trecut despre antrenorul Ioan Schuster. Trebuie să continuăm munca pe care dânsul a început-o, deoarece datorită domnului Ioan Schuster, Reșița este un oraș cu tradiție în acest sport”.

La această competiție s-au mai acordat de asemenea și câteva premii speciale, pentru proba de 200 metri mixt, Cupa In Memoriam Franz Koening a fost câștigată de austriacul Adolf Fischer, iar la proba 100 metri bras, Cupa In Memoriam Cristina Schuster a fost câștigată de Ilona Toth Gombkotone din Ungaria.

„În primul rând, trebuie spus faptul că acest concurs i se datorează cu prisosință regretatului Ioan Schuster. Dacă nu ar fi fost demersurile și eforturile dânsului făcute acum 10-12 ani pentru reabilitarea acestei locații, nu s-ar mai fi putut desfășura astfel de competiții. În acest sens, îi rămânem datori pentru totdeauna acestui om pentru că a pus Reșița pe harta sportivă a României din punctul de vedere al înotului și trebuie să-l avem tot timpul viu în memorie. M-am bucurat că au fost foarte mulți participanți din țară, dar și din străinătate și sper ca această tradiție să continue și să crească în numărul de înotători”, a declarat Ioan Popa, primarul municipiului Reșița.