Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În zilele următoare se intenţionează eliminarea obligaţiei elevilor de a sta de pază la poarta şcolii.

Liviu Pop, ministrul Educaţiei, a precizat în timpul videoconferinţei cu inspectorii şcolari din această săptămână că intenţionează să clarifice statutul elevului, urmând ca zilele următoare să participe la o şedinţă cu reprezentanţii asociaţiilor de părinţi şi elevi care au solicitat modificări în acest statut. Temele vizate sunt religia, interzicerea telefoanelor mobile la ore şi eliminarea statutului elevilor de serviciu pe şcoală.

Elevii de serviciu sunt copleşiţi de ceea ce se întâmplă în viaţa şcolară. Ne referim la violenţă. Noi nu avem în Caraş-Severin astfel de violenţe şi sper să nu avem nici în viitor. Sunt şcoli care au supraveghere video precum Colegiul Naţional «Mircea Eliade» şi Colegiul Naţional «Traian Lalescu». De asemenea sunt şcoli care au supraveghere cu portar“, ne-a declarat inspectorul şcolar general prof. Ioan Benga.

Cu toate acestea, izbucnirea unor evenimente nedorite este cât se poate de posibilă, de aceea se doreşte eliminarea atribuţiei elevilor de serviciu. În schimb, ministrul Pop consideră că un motiv bun pentru a elimina datoria elevilor de a sta o zi întreagă de pază la poarta şcolii este faptul că lipsesc de la orele de curs. „Vă rog să analizaţi dacă e bine sau nu ca elevul să nu participe o zi la ore pentru a fi de serviciu pe şcoală (…) Dacă e normal să piardă o zi din orele de educaţie“.