Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – La evenimentul care se va derula pe 21 mai participă şi muzee din judeţ. Astfel, suntem aşteptaţi la Reşiţa, Bocşa şi Caransebeş. Timp de câteva ore, sunt deschise expoziţii şi sunt organizate activităţi culturale. Putem admira obiecte de demult sau opere de artă, putem participa la proiecţii de film sau la jocuri interactive. Organizatorii ne-au vorbit despre acţiunile la care ne invită să paticipăm în număr cât mai mare.

La Reşiţa, suntem invitaţi să trecem pragul Muzeului Cineastului Amator, singurul de acest gen din ţară, deschis în incinta Universităţii „Eftimie Murgu” (UEM). Cândva, în clădirea UEM, funcţiona Cinema 23 august. Fosta cabină de proiecţie găzduieşte acum muzeul apărut ca urmare a pasiunii lui Andrei Bălbărău.

În intervalul orar 17:00-21:00, Andrei ne invită să admirăm cele peste 100 de exponate ale muzeului, să participăm la activităţi de boardgames şi proiecţie de film şi să ne delectăm privirea cu machetele realizate de Flavius Bozu şi Remus Rijniţă. „Mulţumim universităţii pentru susţinerea pe care ne-a oferit-o întotdeauna precum şi membrilor Grupului de Tineret Arcus pentru implicarea în această acţiune”, ne-a spus Andrei.

Muzeul din Caransebeş îşi întâmpină vizitatorii în intervalul orar 20:00-05:00 cu două expoziţii. Este vorba despre expoziţia în aer liber „Căsuţa pădurarului de la Marga” şi expoziţia itinerantă „Eros şi sexualitate în Dacia Romană”, vernisată recent în cadrul muzeului din Caransebeş. De la d-na Cristina Moise, am aflat că această din urmă expoziţie este posibilă ca urmare a unui parteneriat cu şapte muzee din ţară. Piesele sunt expuse la parterul instituţiei. În prezent, câteva încăperi de la etajul clădirii sunt în renovare, urmând a fi repuse în circuit în viitorul apropiat.

Şi la Bocşa, Muzeul Constantin Lucaci „Spaţiu şi lumină” îşi deschide porţile în intervalul 18:00-24:00. Putem admira expoziţia permanentă de sculptură în oţel inoxidabil, cuprinzând lucrări realizate de sculptorul originar din Bocşa. De asemenea, sunt anunţate proiecţii de filme şi documentare despre viaţa şi activitatea maestrului.

Accesul la toate aceste activităţi este gratuit.