Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Proiectele europene în agricultură sunt susţinute financiar de fondul naţional de garantare.

Singurul mod de dezvoltare a satelor este accesarea fondurilor europene. În anii 2014 şi 2015, cea mai mare contribuţie la Produsul Intern Brut a venit din zona rurală. Aceste aspecte au fost punctate de Gheorghiţă Lepădat, director pe zona Banat-Oltenia în cadrul Fondului Naţional de Garantare pentru Investiţii (FNGI). Acesta a fost prezent la instruirea făcută primarilor din judeţ de Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Caraş-Severin.

„Pentru instituţii publice, comisionul de garantare s-a stabilizat la 0,05% pe lună. Vă putem susţine garantând în procent de 50% avansul pe care-l solicitaţi la AFIR. Pentru credite bancare, avem scheme de garantare dedicate şi garantăm creditele de la bănci în procent de 50%”, a explicat reprezentantul FNGI.

Conform lui Gheorghiţă Lepădat, băncile comunică cu FNGI prin intermediul sistemului informatic, iar FNGI emite scrisorile de garantare în termen de trei zile. Până acum, comunele au primit aviz favorabil în două-trei zile. Primarilor li s-a atras atenţia asupra importanţei vitezei de reacţie atunci când se va deschide viitoarea sesiune de depunere de proiecte pe PNDR. Noua procedură va fi mult simplificată şi se vor cere mai puţine documente.