Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Sincopele de la minister şi bugetele locale de criză pregătesc reluarea lucrărilor.

Anul trecut, investiţiile la unităţile de învăţământ preuniversitar cărăşene au avut două surse de finanţare – una pe linia ministerului prin care au fost derulate două proiecte (reforma pentru educaţia timpurie şi investiţiile în infrastructură). La noi în județ au fost finalizate pe prima componentă trei grădiniţe (la Vrani, Grădinari şi Coronini), de ele beneficiind 88 de copii, alte două construcţii (la Padina Matei şi Zăvoi) fiind în stadiul de finalizare.

Pe componenta de infrastructură şcolară, sunt cuprinse şase unităţi de învăţământ (patru finalizate anul trecut) şi sunt în stadiul de finalizare în acest an şcolile de la Iablaniţa şi Şopotu Vechi.

„O altă sursă de finanţare o reprezintă alocările de la bugetele locale şi autorităţile s-au implicat în reabilitarea unităţilor de învăţământ sub diferite forme, de la amenajări exterioare la instalaţii termice. 39 de unităţi de învăţământ au beneficiat de acest tip de sprijin. Totuşi, din anul 2008, în judeţul nostru au fost începute foarte multe investiţii. Doi ani mai târziu, acestea s-au blocat şi acum s-au redeschis. Din suma totală a investiţiilor prevăzute ce se apropie de o sută de milioane de lei, volumul realizărilor este de 33%, din care s-au plătit 27%. Însă, în ceea ce priveşte lucrările executate şi neplătite, acestea reprezintă circa 6%”, a precizat prof. Nicolae Grindeanu, inspectorul şcolar general.

O primă etapă în redeschiderea investiţiilor o reprezintă campusurile şcolare în Caransebeş, Oraviţa şi Bozovici, însă autorităţile locale trebuie să depună documentaţia în cazul celei de-a doua. Termenul de finalizare la primele două ar fi de un an şi jumătate, în cazul în care nu vor exista probleme.

Flavius Rotariu