Caraş-Severin, Romania

TOPLEŢ – Peste 400.000 de euro vor lua drumul culturii şi educaţiei. 223.000 de euro vor fi investiţi pentru reabilitarea totală a căminelor culturale din Topleţ şi Bârza, respectiv 198.000 de euro vor fi destinaţi ridicării din temelii a unei noi grădiniţe în centrul de comună.

În ce priveşte căminele culturale, de la primarul Ilie Haşcă am aflat că 163.000 de euro vor fi acoperiţi de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), graţie unui proiect depus de primărie. Restul sumei, adică 60.000 de euro, reprezintă cofinanţarea primăriei. „Specialişti de la Timişoara şi Bucureşti au efectuat deja vizite în teren. Urmează licitaţia şi alte formalităţi. Sperăm să ne apucăm de lucru cât de curând şi să terminăm lucrările până în primăvară”, ne-a declarat primarul. Vechile edificii vor fi aduse la standarde moderne, lucrările incluzând şi supraînălţarea lor. Cofinanţarea de 60.000 de euro va fi asigurată din bani pe care primăria i-a economisit de-a lungul timpului, suma existând în cont.

Investiţia la grădiniţă se ridică la valoarea de 198.000 de euro. Proiectul depus de primărie la AFIR a fost selectat în vederea finanţării, specialiştii de la Timişoara efectuând deja vizita în teren. Lucrările ar putea demara după reabilitarea edificiilor culturale. Vechea clădire a grădiniţei va fi demolată întrucât timpul şi-a pus amprenta. Odată cu ea, va fi demolată şi o clădire anexă a primăriei, aflată în aceeaşi curte. Pe locul lor va fi ridicată viitoarea grădiniţă, una la standarde europene. Conform primarului, instituţia va fi dotată şi cu teren de joacă acoperit iar copiii vor putea coborî de la etaj la parter pe… topogan.

De la primarul Ilie Haşcă am mai aflat că, de mai bine de un an, topografii şi proiectanţii sunt prezenţi în comună lucrând la întocmirea master planului judeţului. În master plan se încadrează şi reabilitarea vechii reţele de apă din comună precum şi introducerea canalizării. Conform primarului, în comună există două vechi reţele de apă. Una datează de câteva zeci de ani, cealaltă a fost introdusă de câţiva ani. „Reţelele de apă totalizează 17 km. Pe 4 km, vor trebui înlocuite ţevile cu altele de metal. De asemenea, mai sunt o serie de alte lucrări de executat”, declară primarul despre lucrarea a cărei valoare urmează a fi stabilită ulterior. Viitoarea reţea de canalizare va fi prevăzută cu staţie de epurare. În opinia primarului, valoarea sa se ridică la aproximativ trei milioane de euro. „În comună, există o reţea veche de canalizare care acoperă cam 70% din suprafaţă. Această reţea s-a dezvoltat de-a lungul anilor, oamenii s-au descurcat cum au putut, i-a mai ajutat şi primăria. Este însă nevoie de o reţea nouă, la standarde moderne”, susţine Ilie Haşcă.

În vederile primăriei se află şi colectarea deşeurilor de pe raza comunei. Acest serviciu este asigurat de o societate care colectează deşeurile din Băile Herculane şi din opt comune învecinate. Pe raza comunei, se află 46 de containere metalice de 1100 l. În termen de o lună, primăria va achiziţiona europubele din plastic de 140 l. „Fiecare casă va avea o asemenea pubelă. Containerele din metal vor rămâne doar în zonele blocurilor din comună. În acest fel, ne dorim o colectare mai civilizată a deşeurilor”, a încheiat primarul.