Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Acesta este sfatul dat tinerilor absolvenţi deveniţi şomeri sau angajaţi, de către specialiştii în domeniu.De cele mai multe ori, primul contact ale unui tânăr cu piaţa muncii nu este unul foarte confortabil sau mulţumitor, în majoritatea cazurilor dându-se vina pe lipsa de experienţă.

Şi totuşi, uneori este vorba şi despre lipsa de informare. În primul rând, un tânăr absolvent, proaspăt ieşit de pe băncile şcolii, trebuie să ştie că, dacă nu reuşeşte să-şi găsească imediat un serviciu, îşi poate depune dosarul pentru a beneficia de indemnizaţia de şomaj.

Acest lucru se poate face însă numai după ce s-au înscris ca persoană în căutarea unui loc de muncă, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, depunerea dosarului în acest sens trebuind făcută în termen de 60 de zile de la data absolvirii. După această perioadă, ei beneficiază, timp de şase luni, de o sumă lunară netă egală cu 50% din valoarea indicatorului social în vigoare la acea dată, indiferent de nivelul studiilor. În momentul de faţă, indemnizaţia lunară acordată absolvenţilor din bugetul asigurărilor pentru şomaj este de 250 lei.

În situaţia în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi cei ai şcolilor speciale, înregistraţi la agenţiile de ocupare a forţei de muncă, în vârstă de minimum 16 ani, beneficiază de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social în vigoare la data încadrării (care acum este de 500 de lei). Acest drept însă nu se acordă din oficiu, ci trebuie cerut! De asemenea, absolvenţii cărora li s-a stabilit deja dreptul la indemnizaţia de şomaj şi se reuşesc să se încadreze în muncă în perioada de acordare a indemnizaţiei, beneficiază de o sumă egală cu banii la care ar fi avut dreptul ca şomeri, dacă nu s-ar fi angajat. Care de asemenea trebuie cerută.

În ceea ce priveşte angajatorii care încadrează în muncă absolvenţi, Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj îi scuteşte, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi. De asemenea, angajatorii primesc, tot pe o perioadă de 12 luni, o subvenţie lunară pentru fiecare absolvent, egală cu: 500 de lei pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii, 600 de lei pentru cei de învăţământ secundar superior sau postliceal, respectiv 750 lei pentru cei de învăţământ superior. Dacă absolventul încadrat este din rândul persoanelor cu dizabilităţi, angajatorul beneficiază de sumele menţionate o perioadă de 18 luni.

Antoniu Mocanu