Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi capacele de canal au fost mereu furate, spre Reşiţa sunt gata să vină 7.000 de capace făcute din fontă în loc de materiale neatractive pentru hoţi.

Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei, a tras un nou semnal de alarmă constructorului (Asocierea Hidroconstrucţia şi Electrosistem) şi operatorul judeţean de apă vizavi de faptul că prin noul proiect de modernizare a infrastructurii de apă şi canalizare, în municipiu vor fi aduse nu mai puţin de 7.000 de capace de fontă, mereu vânate de hoţi, şi doar 2.000 din compozit, material neatractiv pentru hoţi. Deşi atunci când a fost scris proiectul, municipalitatea a atras atenţia celor de la AquaCaraş să evite capacele de canal şi grătarele din materiale vizate de hoţi, societatea reşiţeană a ocolit acest mic amănunt, astfel că acum, când lucrurile au fost puse la punct, au fost făcute deja şi comenzi pentru capacele de canal din fontă.

În cadrul comandamentului POS 1, ţinut miercuri, 17 septembrie, sub cupola palatului administrativ reşiţean, primarul Stepanescu precizat că se va opune montării acestora până în momentul în care operatorul de apă sau constructorul îşi vor lua angajamentul că vor înlocui capacele furate, şi le-a cerut reprezentanţilor acestora să evite pe viitor aducerea unor astfel de bunuri atractive pentru hoţi.

Chiar dacă unii dintre reprezentanţii constructorilor au explicat faptul că acele capace de fontă sunt prevăzute cu dispozitive antifurt, alţii au relatat câteva incidente produse în alte localităţi, printre care Zăvoi şi Rusca Montană, unde toate au fost furate peste noapte. Cu tot cu dispozitivele antifurt… Problema e că au fost găsite capacele, la centrele de conectare a fierului vechi. Însă n-au putut fi recuperate, toate fiind sparte. Iar pentru ca aceste centre să nu mai fie tentate să cumpere elemente furate de pe domeniul public, ar trebui ca oamenii legii să fie mai vigilenţi în privinţa controalelor. Şi totuşi…

Şeful administrativului reşiţean a adus în discuţia problema reţelelor existente, bine puse la punct, din care fac parte hoţi, vânzători-cumpărători de fier vechi şi poliţişti, amintind de un caz ce a gravitat în jurul cartierului Dealul Mare, unde au fost găsite şi întregistrări electronice care apropiau purtători de uniformă de lumea interlopă, în ipostaze deloc morale. „De preferinţă se fură de pe domeniul public, dar au început să intre şi în curţile oamenilor, spune primarul, îngrijorat. Am fost obligaţi să tot reducem din numărul poliţiştilor comunitari până am rămas cu 83. Unul a murit, alţii au plecat în străinătate, din cauza salariilor mici, şi mai avem vreo 75. Din cei, vreo zece sunt personal TESA, unii s-au mai îmbolnăvit, iar restul trebuie să-i împărţim în trei schimburi. Cum să faci faţă la un întreg municipiu cu 20 de oameni?“

Atât de departe s-a ajuns cu furturile de fier vechi încât printre atracţiile hoţilor se numără şi stâlpii cu inserţie metalică. „Stau şi îi toacă toată noaptea ca să recupereze fierul. Vă daţi seama cât pericol public ar prezenta să s-ar pune 7.000 de capace de canal de fontă? Ar trebui să nu le mai dăm apă la moară, fie puse de compozit, nu de fontă“, a conchis edilul.

Comandamentul POS 1 a ridicat o serie de alte probleme vizavi de organizarea de şantier şi de obţinerea avizelor de spargere, pe multe străzi constructorii intervenind fără ca locuitorii să fie avertizaţi asupra acestui aspect. În plus, constructorii vor să facă noi cămine de vane unde astfel de amenajamente există deja, fiind realizate prin ISPA…