Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Seratele culturale private, organizate de doi ani încoace în casa sa de medicul Romeo Dumitrescu, sunt un răsfăț intelectual și artistic.

Este un privilegiu să fii invitat și o onoare să participi la asemenea evenimente, genul acesta de întâlniri la care are acces doar elita socială nemaifiind întâlnit în zilele noastre decât în paginile marilor romane ale scriitorilor clasici sau în mărturiile unor iluștri intelectuali ale protipendadei Bucureștilor interbelici. O spun și invitații și protagoniștii seratelor culturale, meritul medicului constând nu doar în propria sponsorizare, ci și în calitatea oamenilor și a programului întocmit cu minuțiozitate, atmosfera având un autentic parfum aristocratic.

Personalități ale vieții muzicale, literare, științifice, oameni de cultură, pictori, sculptori care au ceva de împărtășit din realizările lor, au fost, rând pe rând, în centrul atenției în Casa Dumitrescu, bucurându-se de aprecierile și aplauzele high-life-ului reșițean. Păstrând vechile tradiții ale caselor mari de odinioară, seratele încep și se încheie cu o rugăciune și un motto din Noul Testament, ultima dată acesta fiind din Marcu: 12 și Luca: 20/„Piatra pe care nu au luat-o în seamă ziditorii, aceasta a ajuns în capul unghiului“.

Sub genericul „Lumină și întuneric“, Petru Vintilă jr., nepotul pictorului naiv Mihai Vintilă, a venit de la București pentru a-și lansa volumul „Lucia Ferescu sau steaua dimineții“ , însoțit de prof.univ.dr. Cornel Ungureanu, critic și istoric literar, invitat special de la Timișoara pentru a-i prezenta cartea. În debutul manifestării, omul de afaceri Ioan Birta a prezentat o serie de documente vechi din arhiva de la Carașova, iar formația de tamburași coordonată de medicul Mihai Vatav a susținut un scurt recital din folclorul croat și o demonstrație a portului tradițional. Dan Liuț a avut și el un moment de poezie în grai și l-a prezentat pe sculptorul Wiliam Hanko (Koțke) care a expus o serie de lucrări.

Despre Petru Vintilă jr. și cartea sa au vorbit Mihai Vintilă, Cornel Ungureanu, Romeo Dumitrescu, Titus Crișciu și generalul de brigadă (r) Adrian Marinescu. Onorat pentru invitația de a-și prezenta cartea în Casa Dumitrescu, Petru Vintilă jr. a mulțumit amfitrionului acestei serate culturale și l-a felicitat, invitându-i pe cei prezenți să-i citească romanul, argumentând: „Eu am pornit cu cartea mea de la studiul componentei religioase a fenomenului OZN, dar am încercat să-l fac cât mai aprofundat posibil. Încă de la primele pagini, fac o pledoarie pentru cunoaștere, o cunoaștere spirituală și sunt încredințat că destinul umanității este cel al cunoașterii și nu al acumulărilor unor averi materiale perisabile. Cunoașterea este singura comoară din Univers. Lucifer, cel din religie, a vrut să posede cunoașterea. Știm că această cunoaștere absolută nu o posedă decât Dumnezeu or, prin cunoașterea absolută, chiar dacă ni se pare o utopie, până la urmă, Lucifer i-ar fi luat locul lui Dumnezeu, dar Dumnezeu este omniscient. Această carte este și despre misterele lumii, despre marile întrebări existențiale pe care și le pune absolut orice om informat“, a mai adăugat autorul.

Medicul Romeo Dumitrescu l-a invitat și pe poetul Octavian Doclin să recite, pentru a completă atmosfera și cu poezie, iar în finalul seratei a cântat la vioară un fragment din Concertul Nr.2 de Paganini, acompaniat pe negativ de Orchestra Simfonică din Varșovia.