Reactualizat la:

Interviu cu candidatul PD la euroalegeri, Sorin Frunzăverde

Interviu cu candidatul PD la euroalegeri, Sorin Frunzăverde
REŞIŢA – Sorin Frunzăverde, conform propriilor afirmaţii, va controla în continuare viaţa politică din judeţ, crede în votul uninominal şi în depăşirea crizei româno italiene.

 (12 comentarii)

Rectifica

Timpul: Dle Frunzăverde, mulţi cetăţeni din judeţ se întreabă încă de ce cel mai important lider PD pleacă la Bruxelles? Nu mai aveţi ce face aici?

S.F.: Pentru că sunt de opt ani vicepreşedintele cu relaţii internaţionale al PD, din ianuarie 2000, iar acest domeniu îmi este cunoscut. Prestaţia în Parlamentul European e una de politică internaţională. În altă ordine de idei, faptul că am fost de două ori ministrul Apărării mi-a creat posibilitatea să cunosc politica comună externă şi de securitate şi politica europeană de securitate şi apărare, două concepte importante ale construcţiei europene în UE dar şi în PE. Voi activa în comisia de afaceri externe şi securitate. Practic, eu am iniţiat orientarea populară a PD spre PPE, cel mai important partid european în acest moment. Iată trei motive care fac important orice lider politic pentru Bruxelles sau Strasbourg. Dar a pleca la Bruxelles este greşit înţeles în România. A pleca la Bruxelles înseamnă a sta acolo trei zile pe săptămână: pleci luni şi te întorci joi, acesta fiind programul unui europarlamentar. Voi avea mai mult timp să petrec în Caraş-Severin decât am avut, de exemplu, când am fost ministru. Din acest punct de vedere, pentru liniştea concetăţenilor mei din Reşiţa şi Caraş-Severin şi pentru neliniştea reprezentanţilor celorlalte partide politice, voi fi jumătate de săptămână acasă.

Timpul: Legea administraţiei publice se tot reformează de peste 15 ani şi nici acum nu e una stabilă. Avem funcţionari acuzaţi de corupţie, primari, miniştri şi, uneori, gestionarea preferenţială a banului public. Ca fost ministru şi preşedinte de consiliu judeţean, ce credeţi că nu funcţionează în administraţie?

S.F.: Descentralizarea. Despre acest fenomen au vorbit frumos toate partidele politice, dar ea nu s-a realizat în realitate. Descentralizarea nu înseamnă numai să acorzi consiliilor judeţene sau locale mai multe competenţe, începând de la învăţământ şi terminând cu sănătatea şi infrastructura, ci trebuie să-i acorzi şi resursa materială. Pe când la noi, resursa financiară rămâne la nivelul instituţiilor centrale care o repartizează cum o repartizează. În mod sigur acest proces de descentralizare dacă se va realiza va face ordine şi în administraţia publică. Aş putea spune că în acest moment lumea politică din România traversează o criză, mai mult indusă decât reală, dar nici nu mai are importanţă. Pentru a ieşi din această criză ai nevoie de modificarea sistemului electoral. Modificare care nu se poate face decât prin vot uninominal. Şi eu aş spune vot uninominal atât pentru senatori şi deputaţi cât şi pentru preşedinţii CJ. Trebuie să ne asumăm acest vot uninominal pur pentru că sunt două motive care eu cred că vor scoate din criză această lume politică. În primul rând senatorul, deputatul, preşedintele CJ vor avea o legitimitate totală. Este un om politic, validat prin votul direct, responsabil al locuitorilor unei circumscripţii şi nimeni nu mai poate spune că nu există motivaţie pentru persoana respectivă că a fost sau nu votată corect. Este clar că vom avea de-a face cu personaje politice legitime. Al doilea motiv, la fel de important, este unul care poate fi enunţat la modul: „Mai scăpăm de mitici“. În ce sens? De exemplu, în acest moment, pentru Bucureşti, sunt 12 locuri senatori şi 28 la deputaţi. Dacă ne uităm însă în cele două camere ale Parlamentului vedem că în Senat sunt 40 de senatori sau chiar mai mulţi senatori domiciliaţi în Bucureşti iar în Camera Deputaţilor cred că sunt peste 100. Ei toţi încă, cu excepţia celor 12 +28, sunt aleşi în diverse judeţe din România, unde majoritatea lor covârşitoare mai ajung de câteva ori în timpul mandatului la cei care i-au ales. În momentul în care vom vota uninominalul, evident că nu vom alege aici un candidat de la centru, un Agamiţă Dandanache al epocii moderne, ci un om al locului care se va întoarce la el acasă în fiecare joi, va prelua problemele locuitorilor, va şti cum să-şi reprezinte oamenii de acasă.

Timpul: Cititorii noştri şi-au exprimat, de-a lungul timpului, o serie de păreri pozitive sau negative despre politicianul Sorin Frunzăverde, despre succesul dvs. în politică, despre faptul că de ani buni conduceţi acest judeţ direct sau din umbră. Care e cheia succesului?

S.F.: Până la urmă pe mine în politică nu mă reprezintă decât votul concetăţenilor mei. Eu am câştigat, sau în Caraş-Severin, PD este singurul care a câştigat prin vot Consiliul Judeţean. Am avut în permanenţă doi parlamentari aleşi pe listele PD, un număr important de primari, consilieri locali, judeţeni. În democraţie nu există altceva decât votul, iar din funcţia de ministru eu nu am plecat niciodată pentru că aş fi fost demis, cum se întâmplă cu mulţi politicieni, am plecat din această funcţie atunci cânt Guvernul a fost schimbat din motive pur electorale, iar prestaţia mea a fost comentată pozitiv ca şi ministru. Sigur că şi în continuare nu poate să existe în aprecierea unui om politic decât votul.

Timpul: Veţi reprezenta şi promova interesele românilor. Ce părere aveţi despre actuala criză, dacă poate fi numită astfel, a românilor din Italia. Puteţi exprima un punct de vedere al Partidului Popular European vizavi de acest subiect?

S.F. Recent, la Starsbourg a fost votată o rezoluţie a socialiştilor în legătură cu situaţia din Italia sau în legătură cu acel decret al Guvernului Prodi care practic nu respectă legislaţia europeană, adică Directiva 38/2004 care reglementează rezidenţa şi libera circulaţie în interiorul UE. Cred că era mult mai bine să votăm rezoluţia popularilor pentru că şi aceştia au prezentat o rezoluţie, în acelaşi timp cu socialiştii, care era mult mai tranşantă şi care vorbea mult mai dur de nerespectările decretului lege emis de Guvernul Italian, de nerespectare a legislaţiei europene. Este evident însă că, de acum, cu acest precedent italian creat cu cazul Reggiani, pentru un europarlamentar problema siguranţei cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul UE va fi una importantă. În primul rând cred că s-a greşit foarte mult în România şi la nivelul oamenilor politici şi la nivelul presei. Şi unii şi alţii au vorbit despre imigraţia română din Italia. Nu e vorba despre nici un fel de imigraţie. Conform drepturilor pe care le avem pentru că România a devenit stat membru al UE, cetăţenii români care se află pe teritoriul UE, inclusiv al Italiei trebuie trataţi ca şi cetăţeni ai UE nu ca imigranţi. PD a condamnat întotdeauna fărădelegea şi crima. E clar că respingem asemenea acte comise acolo de cetăţeni români, însă iarăşi şi oameni politici din România şi presa, din ziua în care s-a întâmplat în Italia ce s-a întâmplat, parcă au uitat complet de prezumţia de nevinovăţie şi au început să-şi ceară scuze ori să inventeze colonii de muncă în deşertul egiptean. Asta nu e fapta poporului român ci a unui cetăţean. Mai mult, şi sper ca faptele să nu fie cum le relatez eu, primarul Romei a început un discurs xenofob înainte cu câteva luni de cazul Reggiani, când era în plină campanie electorală pentru funcţia de preşedinte al Partidului Democratic, un partid rezultat din fuziunea a două-trei grupări de stânga mai mici. Discursul acesta xenofob a continuat iar noi va trebui să-i apărăm pe români de excesele politicianiste. Mai mult, am avut zilele trecute o întâlnire cu ambsadorul Italiei la Bucureşti şi m-a bucurat, era punctul de vedere al statului italian, faptul că şi el făcea apel la încetarea în Italia a discursurilor xenofobe pentru că legăturile dintre români şi italieni sunt destul de puternice. Sunt legături care nu pot fi puse în pericol prin discursurile politicianiste ale unuia şi altuia. Eu cred că această criză româno-italiană va fi depăşită.

Timpul: În 2004, aţi fost unul din politicienii care au câştigat prin Alianţa Dreptate şi Adevăr, PNL-PD. După destrămare ce i-a rămas PD, dreptatea sau adevărul?

S.F.: E mai complicat de răspuns în două vorbe. Ne-a rămas şi dreptatea şi adevărul şi culoarea politică, pentru că practic au aparţinut PD ca şi iniţiativa acelei alianţe.

Timpul: În concluzie, îi putem „linişti” pe membrii PD că veţi fi săptămânal acasă şi PD-ul va fi controlat de dvs. şi în continuare?

S.F.: Membrii PD din Caraş-Severin nu sunt controlaţi, PD a fost construit pe prietenie şi pe împărtăşirea aceloraşi idei, dar îi puteţi nelinişti pe lideraşii politici care vor descoperi că au ocazia să mă vadă mult mai des, mai ales în presă, pentru că, evident vor fi multe lucruri de spus.

Timpul: Vă mulţumim.

Nina Curiţa

nina.curita@informmedia.roComentarii 12

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
Banii europeni, tentaţie şi necesitate
CARAŞ-SEVERIN - Gradul de absorbţie al Caraş-Severinului este de peste 50 la sută în actualul ciclu financiar 2014 [...] mai multe »
Cinci noi staţii de reîncărcare la Reșița
REŞIŢA - Administraţia Fondului de Mediu a anunţat fiinanţarea a încă cinci staţii de reîncărcare, la [...] mai multe »
La UCMR, proprietarul este o căsuță poștală!
REȘIȚA - O spune președintele Patronatului Român, filiala Caraș-Severin, Dumtru Micu, care întreabă de ce, de 10 [...] mai multe »
Și totuși mai există speranță pentru Vila Elisabeta
BĂILE HERCULANE - După Școala Pittner din Reșița, un alt important imobil de patrimoniu al județului ar putea fi [...] mai multe »
Nicolae Ciurică – Un sfânt fără aureolă, la Caransebeş
CARANSEBEȘ - Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, cu sprijinul Consiliului [...] mai multe »
Ministrul de Interne, desemnat de studenţii de la Academie „cel mai cool ministru“
CARAȘ-SEVERIN - Marcel Vela a participat la Balul bobocilor studenţilor „Academiei Al. Ioan Cuza“, unde a ţinut [...] mai multe »
Să-ți bei cafeaua pe funicular? Momentan doar în filme
REȘIȚA - Au apărut și imagini despre cum ar arăta funicularul de deasupra Reșiței, în cazul în care [...] mai multe »
Tot mai aproape de sfârşitul călătoriilor pe Semmering
CARAŞ-SEVERIN - Doar până în 14 decembrie 2019 mai circulă trenul zilnic pe ruta Oraviţa – Anina, o cursă pe [...] mai multe »
Liberalii îl contrazic pe Borcean la capitolul FDI
CARANSEBEŞ - Și spun că lista prezentată de edil cu un proiect pe Fondul de Dezvoltare și Investiții, de [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

AutentificareTi-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:
Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou