Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Curtea de Apel Timişoara a decis ca internatele şcolare din Caransebeş să treacă în administrarea primăriei.

După mai mulţi ani de litigii în instanţă cu Inspectoratul Şcolar Caraş-Severin, câştigate în cele din urmă, municipalitatea din Caransebeş va prelua în administrare internatele de la Liceul „Traian Doda“, Liceul „Dacia“ şi Liceul „Trandafir Cocârlă“, ultimul nefolosit de mai multă vreme.

Primarul Marcel Vela a declarat că se intenţionează comasarea elevilor din primele două internate într-o singură locaţie, cea de la „Traian Doda“, urmând ca cel de pe strada Tribunalului să fie reabilitat şi folosit ca unitate hotelieră.

„În acest fel rezolvăm şi problema siguranţei copiilor, cea a condiţiilor de cazare, pentru că au fost cazuri când adulţi au stat în aceeaşi locaţie cu eleve de liceu, chiar dacă la etaje diferite, aşa cum s-a întâmplat în cazul muncitorilor care au introdus reţeaua de apă în Caransebeş, cazaţi la unul din aceste internate. Dacă folosim judicios aceste locaţii, putem obţine profit, putem face internatul de la Liceul „Dacia“ un hotel de 2-3 stele şi-l introducem în circuitul hotelier, prin societatea „Cazare şi servicii publice“, care aparţine municipalităţii“, a precizat edilul-şef, care a adăugat că speră să găsească înţelegerea necesară la directorii celor trei unităţi liceale şi la nivelul conducerii Inspectoratului, ca să poată reabilita şi rentabiliza aceste internate şcolare, aflate acum într-o stare avansată de degradare.

Municipalitatea din Caransebeş a încercat încă din 2010 să preia aceste locaţii în administrare, însă conducerea de la acea vreme a Inspectoratului Şcolar Caraş-Severin a contestat în instanţă hotărârea legislativului local care stipula aceasta preluare. Decizia Curţii de Apel Timişoara, definitivă şi irevocabilă, a fost însă favorabilă administraţiei de pe malurile Timişului şi Sebeşului.

Lidia Almăjanu