Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Semenic a organizat un top ad-hoc pentru primele luni ale anului.

În primul trimestru al acestui an, cele mai multe incendii au izbucnit la gospodării populaţiei, în procent de 80%, respectiv 51 incendii. Dintre acestea, 45 s-au manifestat la locuinţe şi anexe, una la terenuri ale cetăţenilor aflate în afara perimetrului gospodăriilor şi cinci la mijloace de transport proprietate individuală. Un procent de 5% din totalul incendiilor s-a înregistrat la instituţii publice.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul total de incendii a scăzut de la 76 la 63, iar numărul incendiilor izbucnite la gospodăriile populaţiei a scăzut de la 55 la 51. Timpul mediu de răspuns la incendii pentru serviciile profesioniste a fost de 17 minute, iar timpul mediu de intervenţie a fost de 132 minute. Potrivit datelor statistice ale ISU Semenic, principalele cauze ale incendiilor din această perioadă au fost instalaţii sau echipamente electrice defecte sau improvizate (28%); coşurile de fum defecte sau necurăţate (26%); focul deschis în spaţii închise (11%); mijloacele/sistemele de încălzire improvizate (8%); acţiune intenţionată (6%); fumatul în locurile nepermise (5%); focul în spaţii deschise (5%); alte cauze (11%).

Cele mai multe dintre arderile necontrolate (76%), s-au înregistrat la activităţi de curăţare a terenurilor de resturile vegetale, precum şi la containere sau gropi de gunoi. În perioada menţionată s-au înregistrat 21 de situaţii de urgenţă reprezentând fenomene meteo periculoase, misiuni pirotehnice şi un accident de transport cu substanţe periculoase.