Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Lunar, angajaţii ITM ies în control pentru a vedea dacă angajatorii respectă legislaţia în vigoare.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin a desfăşurat, luna trecută, o campanie naţională şi mai multe acţiuni de control, în urma cărora au fost aplicate amenzi în valoare totală de 411.000 lei. Campania naţională s-a derulat în zilele de 11 şi 19 iunie, şi a vizat identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, iar controalele au avut loc la firmele de construcţii.

Potrivit şefului ITM Caraş-Severin, Nicolae Miu-Ciobanu, în domeniul relaţiilor de muncă, s-au efectuat puţin peste 120 de controale, şi s-au aplicat amenzi în valoare de 350.000 de lei. Pentru munca „la negru”, valoarea amenzilor a fost de 270.000 de lei, depistându-se 27 de persoane care lucrau fără forme legale de angajare. „Principale deficienţe constatate de către inspectorii noştri au fost legate de neîncheierea unui contract individual de muncă, nerespectarea programului de lucru şi a timpului legal de odihnă, neîntocmirea dosarelor de personal şi a regulamentului de ordine interioară. De remarcat că au fost constatate un număr de 220 de deficienţe, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere”, a mai precizat Ciobanu.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost efectuate 99 de controale, în urma cărora s-au aplicat amenzi în sumă de 61.000 de lei. Tot luna trecută, inspectorii aflaţi în control au oprit din funcţiune două echipamente de muncă, şi au dispus sistarea activităţii unei cariere de piatră, situată pe raza comunei Buchin. Totodată, pe parcursul lunii iunie, în judeţ, s-au înregistrat şi două evenimente, dintre care unul soldat cu decesul a două persoane. După încheierea cercetărilor, se va stabili şi caracterul de muncă al evenimentelor.

Roxana Bălan Nafiru