Caraş-Severin, Romania

BOZOVICI – Primarul celei mai mari localităţi din Valea Almăjului şi-a fixat priorităţile sfârşitului de an.

Pentru mulţi primari cărăşeni, fondurile europene reprezintă soluţia salvatoare atunci când vine vorba despre modernizarea infrastructurii. Deşi se obţin mai greu, pentru că există criterii stricte de eligibilitate, acestea sunt mult mai sigure decât cele pe care primarii le-ar putea obţine de la Guvern. În plus, odată semnat contractul de finanţare, lucrarea va fi finalizată în cel mult doi ani, pe când, proiectele cu finanţare guvernamentală pot dura chiar şi patru sau cinci ani. Asta dacă primarii sunt suficienţi de norocoşi, pentru că nu puţine au fost cazurile în care, din cauza lipsei de finanţare, lucrările au fost sistate pe o perioadă îndelungată sau chiar abandonate.

Printre edilii din mediul rural care îşi pun speranţa în finanţările Uniunii Europene se numără şi cel din Bozovici, Adrian Sergiu Stoicu. Un prim pas în această direcţie a şi fost făcut deja, edilul urmând să semneze contractul de finanţare pentru amenajarea unui drum agricol de 13 kilometri. Un alt proiect pe care primarul şi l-ar dori realizat cu banii UE este modernizarea drumului comunal Bozovici – Lăpuşnicu Mare. „Am avut zilele trecute vizita în teren a reprezentanţilor Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Hunedoara, care au verificat amplasamentul, şi, din câte am înţeles, contractul pentru acest drum agricol ar urma să-l semnăm în zece zile. Proiectul se va derula pe fosta Măsură 125 A, din cadrul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2007-2013, urmând ca banii pentru modernizarea DC 44 Bozovici – Lăpuşnicu Mare să îi obţinem prin accesarea noului PNDR 2014 – 2020. Din acest tronson, noi avem în administrare numai 4,5 km, de restul se va ocupa Primăria Lăpuşnicu Mare“, ne-a declarat primarul comunei Bozovici.

În prezent, Adrian Stoicu adună documentaţia necesară implementării unui alt proiect european, care va fi depus, de această dată, pe Submăsura 7.6 – „Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural“, prin care se doreşte punerea în valoare a moştenirii culturale şi promovarea turismului rural. Sprijinul public nerambursabil pe care îl poate primi primăria este de până la 500.000 de euro, bani care vor fi folosiţi pentru punerea în valoare a două monumente.