Nereguli sancţionate cu 745 de milioane de lei vechi, 10 angajaţi fără forme legale, 15 echipamente şi un loc de muncă oprite din funcţiune: acestea sunt rezultatele ultimelor controale efectuate de Inspectoratul Teritorial de Muncă din Caraş-Severin.
Pentru ca „paharul să fie plin“, angajaţii în industria lemunului nici nu sunt organizaţi într-un sindicat. De această dată, acţiunea a fost organizată la agenţii economici care debitează şi prelucrează cherestea, altfel spus la societăţile din industria lemnului. Au fost controlaţi nici mai mult nici mai puţin de 51 de angajatori şi 661 de salariaţi.
Numărul deficienţelor a fost 439, iar dacă ar fi să calculăm o medie de deficienţe pentru fiecare angajator, aceasta ar fi de aproximativ nouă. Mai îngrijorător e faptul că cele mai multe nereguli au fost constatate în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. Cu alte cuvinte, angajatorii în continuare nu asigură lucrătorilor condiţii minime la locul de muncă. Asta, în contextul în care industria lemnului se află pe locul III din punct de vedere al numărului ridicat de accidente de muncă.
În perioada 8-11 aprilie, angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă au desfăşurat o campanie de control a agenţilor economici care debitează şi prelucrează cherestea.
Ţinând cont de durata campaniei şi numărul de agenţi controlaţi (51), cele constatate sunt destul de grave. O primă neregulă ţine de faptul că deşi, în evidenţe figurează 240 de angajatori, mulţi dintre aceştia nu mai funcţionează, sau cel puţin nu au funcţionat pe durata controlului.
„Când ne-am prezentat la multe dintre firme, acestea aveau lipite pe uşă un anunţ pe care scria că au activitatea întreruptă. E clar că în cazul multora activitatea a fost întreruptă atât timp cât am fost noi prin zonă“, a declarat ing. Ioan Jura, inspector şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Caraş-Severin.
Alte probleme au fost depistate în ceea ce priveşte siguranţa şi securitatea în muncă. Aici au fost probabil cele mai multe, dar aici s-a pus şi foarte mare accent. Au fost descoperite 340 de nereguli, iar amenzile aplicate au fost de 55.000 de lei mai mult, se pare că, din totalul angajatorilor controlaţi, un număr de 39 au fost sancţionaţi.
„În industria lemnului se înregistrează cele mai multe accidente la locul de muncă. Şi cu toate acestea angajatorii tot nu respectă întru totul legea. Ar trebui să fie mai atenţi deaorece îşi asumă o responsabilitate mult prea mare“, a mai spus Jura.
Doina Rolea
doina.rolea@informmedia.ro
Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro