Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Organizaţia Salvaţi Copiii a donat miercuri, 2 octombrie, un aparat achiziţionat în urma unei campanii.

Salvați Copiii a reușit să strângă suma de 1.090.000 de lei, prin campania pentru reducerea mortalității infantile „Bun venit pe lume”.

Fondurile sunt direcționate pentru a dota cu echipamente performante 16 maternități și secții de nou-născuți, cea cu numărul 15 fiind la Reșița, pentru a dezvolta programe de educaţie parentală pentru părinţi şi copiii acestora.

„Aparatul este necesar pentru a transporta copiii născuţi prematur către Timişoara. Rata mortalităţii infantile în România este de 9,6% ceea ce reprezintă dublul cotei înregistrate în oricare altă ţară europeană. Încercăm să schimbăm aceste lucruri”, a precizat Amalia Năstase, ambasador al campaniei.

La Reşiţa s-a aflat miercuri şi Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Salvaţi Copiii, care a amintit că „această campanie îşi propune să ajute spitalele din zone în care prematuritatea – principala cauză de mortalitate infantilă – atinge cote ridicate. În Caraş-Severin, anul trecut, din 950 de naşteri, 151 de copii au fost prematuri. Aşa că am ajutat spitalul judeţean de aici, fiind ajutaţi de voluntari, elevi şi cadre didactice reşiţene”.

Rolul incubatorului de transport a fost explicat de către dr. Zoltan Babics, şeful secţiei Neonatologie din cadrul SJU Reşiţa: „E o dotare binevenită, pentru că o parte din nou-născuţii prematur au nevoie de asistenţă într-un centru de nivel 3. Noi, Spitalul Judeţean, suntem de nivel de competenţă 2, şi transportul se efectuează la Timişoara. E adevărat, stăm prost la indicele de mortalitate infantilă, global, dar lucrurile s-au mai îmbunătăţit. Totul pleacă de la faptul că populaţia, mamele, nu se îngrijesc, nu sunt luate în evidenţă obstetrical”.

Flavius Rotariu