Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Două persoane, respectiv un candidat la funcţia de primar al comunei Zorlenţu Mare şi vicepreşedintele unei secţii de votare din aceeaşi localitate, s-au ales cu dosare penale şi măsura controlului judiciar, în această campanie electorală.

Cei doi au fost surprinşi în timp ce aveau asupra lor mai multe cărţi de identitate ale unor reşiţeni cărora ar fi intenţionat să le obţină vize de reşedinţă în această comună. Iniţial, unul dintre ei a fost reţinut pentru 24 de ore, iar asupra celuilalt a fost luată măsura controlului judiciar. Ulterior s-a revenit şi, prin urmare, ambii sunt, în prezent, sub control judiciar. Tot la Zorlenţu Mare a fost oprit procesul electoral pentru circa o oră, până când BEJ a suplimentat buletinele de vot cu 100 de bucăţi pentru fiecare tip (primar, consiliu local, consiliu judeţean). Opt poliţişti au supravegheat situaţia începând cu ora 16.00.

Un alt incident s-a iscat în comuna Domaşnea, când trei persoane cu viză de flotant au încercat să-şi exprime opţiunea electorală, fiind împiedicate de un grup de persoane. Oamenii legii au intervenit pentru aplanarea conflictului spontan cu elemente de agresiune verbală. „S-a întocmit, în cauză, un dosar penal pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale“, a precizat Cecilia Dăneţ, purtător de cuvânt al IPJ Caraş-Severin.

Un eveniment similar, dar care nu a fost direct legat de scrutin, a avut loc în Reşiţa, pe strada Zimbrului, când între patru persoane a izbucnit un conflict spontan, „pus în faptă“ chiar în faţa unei secţii de votare.