„Decizia aparţine acţionarului principal de la Moscova, până la urmă, dar nu înţeleg de unde vin aceste idei. Într-adevăr, în prezent, producţia este sistată, dar cel mai târziu până la 1 octombrie. Scopul acestei opriri temporare îl reprezintă lucrările de reparaţii şi întreţinere. Or, nu ar fi logic să prestezi astfel de acţiuni într-o societate pe care doreşti s-o închizi. Am avut discuţii cu patronatul şi conducerea societăţii şi nu s-a pus această problemă. Nici măcar nu am primit semnale în acest sens. Într-adevăr, de la 1 noiembrie intrăm într-un proces de reorganizare, asta înseamnând desfiinţarea a 101 posturi şi disponibilizarea efectivă a 94 de persoane. Acest lucru a fost amintit într-o notificare ce a ajuns şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Dar de la asta şi până la închiderea societăţii mai este“, a amintit liderul sindical.
Cei 94 de angajaţi vor primi preavizul de la începutul lunii octombrie; cei fără vechime vor beneficia de trei salarii compensatorii, iar cei cu vechime vor primi 40% din salariul de încadrare pentru fiecare an lucrat.
În prezent, la Ductil Steel Oţelu Roşu muncesc 560 de angajaţi. „Nu poate fi vorba despre o închidere a societăţii, pentru că am făcut o aprovizionare cu fier vechi şi avem pe stoc 40.000 de tone. Mai mult, în programul de lucru avem de onorat comenzi de 20.000 de tone de oţel pe lună pentru noiembrie şi decembrie, iar pentru anul viitor avem în program o producţie de 360.000 de tone. Ieri (25 septembrie – n.r.) s-a discutat reluarea activităţii. Într-adevăr, va fi o problemă pentru cei disponibilizaţi, dar nu înţeleg de unde s-a ajuns la închidere“, a mai precizat Victor Sabău.
Potrivit kommersant.ru (cotidian rus de afaceri), grupul metalurgic rus Mechel a scos la vânzare numeroase active, inclusiv uzinele deţinute în România, şi doreşte să obţină 150 milioane de dolari pentru combinatele Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Laminorul Brăila şi Ductil Steel. Consiliul Director al Mechel a aprobat vineri vânzarea parţială sau totală a mai multor active din Rusia, România, Ucraina, Lituania, Bulgaria, Kazahstan şi Marea Britanie, care nu se mai încadrează în strategia companiei, se arată într-un comunicat al grupului. Mechel a scos la vânzare numeroase active pentru a-şi reduce datoriile şi a finanţa un proiect minier, printre acestea numărându-se companiile controlate prin firma Eastern European Steel Division SRL, care coordonează activităţile grupului în România.
Grupul rus a intrat pe piaţa românească în 2002 şi deţine combinatele Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.
Mechel Steel confirmă, printr-un comunicat de presă, intenţia de vânzare a fabricilor din România, însă susţine că această măsură nu presupune încetarea activităţii.
Flavius Rotariu
Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro