Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi vânzările au mers mai prost decât în anii trecuţi, comercianţii nu au dus lipsa cumpărătorilor.

Începutul de an şcolar a adus aglomeraţie nu doar pe străzi şi în mijloacele de transport în comun, ci şi în librării şi florării. Comercianţii de flori au avut o zi agitată, însă profitabilă, comparativ cu restul zilelor din săptămână. De fapt, creşterea vânzărilor s-a simţit încă de sâmbătă. „A fost o zi bună pentru noi. Am lucrat o noapte întreagă pentru a pregăti buchetele, şi sper să le dau pe toate. Se vând bine buchetele de gerbera şi cele de trandafiri. De regulă, copiii sunt cei care le aleg, iar ei sunt atraşi de culori“, ne-a spus un florar din cartierul Lunca Bârzavei.

Ce-i drept, nu toţi comercianţii au fost la fel de norocoşi. Unii ne-au mărturisit că spre deosebire de anii trecuţi, vânzările au stat chiar mai prost. „În alţi ani, dădeam mult mai multe buchete. Acum, probabil nu mai are lumea bani. Am pregătit pentru prima zi de şcoală buchete mai scumpe, dar şi mai ieftine, cu preţuri începând de la 6 lei. Dar să ştiţi că nu am prea avut succes cu ele. Aş minţi dacă aş spune că nu am avut vânzare mai bună decât în alte zile, dar a fost mult mai slabă decât în alţi ani“, ne-a spus de această dată o vânzătoare din Piaţa Reşiţa Sud.

Printre preferinţele cumpărătorilor s-au numărat buchetele de gerbera şi trandafiri, care s-au vândut în pieţe cu preţuri cuprinse între 20 şi 30 de lei, iar cele mai puţin căutate au fost aranjamentele din crini şi lisianthus, pe care cumpărătorii nu au plătit mai mult de 20 de lei. Florile sezonului, crizantemele, care au fost şi cele mai ieftine, între 6 şi 7 lei buchetul, au fost însă pe placul puţinor cumpărători.

Părinţii cu dare de mână au ales pentru prima zi de şcoală buchete ceva mai sofisticate, pe care le-au achiziţionat direct din florării. În aceste unităţi, şi tarifele au fost mai „piperate“, un buchet de trandafiri ajungând să coste chiar şi 50 de lei.