Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Din cauză că licitaţia nu a fost făcută la timp, în câteva zile va începe campania.În fiecare an, înaintea sezonului rece, grupele de populaţie cu risc catagrafiate de către Direcţia de Sănătate Publică sunt inoculate cu vaccin antigripal care conţine tulpina de virus specifică fiecărui an. Anul acesta, din pricini evidente, tranşele de vaccin au întârziat, ceea ce va cauza o întârziere de aproape o lună a campaniei.

„Am fost anunţaţi din vreme şi acum ştim că a fost achiziţionat la minister vaccinul antigripal, iar nouă ni s-a transmis că trebuie să ridicăm 6.000 de doze şi 40 pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor (asiguraţi la Casa OPSNAJ). Este o diferenţă destul de mare faţă de catagrafiere şi presupunem că vor mai fi achiziţionate şi alte doze“, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin.

Experienţa anilor trecuţi prezintă faptul că niciodată nu a fost epuizată întreaga tranşă de vaccin antigripal, poate şi din pricina întârzierilor care i-a îndemnat pe cetăţeni să-şi cumpere singuri doza.

Vaccinul reprezintă forma organizată în care Ministerul Sănătăţii asigură protecţia populaţiei, dar oamenii trebuie să-şi ia măsurile necesare, să evite aglomeraţiile, să-şi spele mâinile des… şi celelalte. Campania trebuia începută puţin mai devreme, dar o vom demara în zilele următoare. Noi nu am avut niciodată probleme, pentru că nici populaţia nu s-a vaccinat la nivelul catagrafierii. O fac, în general cei din instituţiile publice, spitalele şi o parte din bătrâni, copii şi bolnavi cronici. Sigur că se poate achiziţiona vaccinul din farmacii, dar, dacă este gratuit, ar fi păcat să nu se utilizeze“, a mai amintit directorul DSP Caraş-Severin.

Flavius Rotariu