Caraş-Severin, Romania

ORAVIȚA – În perioada 4 – 15 august se va desfășura cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional „Zilele muzicii la Oravița“.

Organizat de Asociația Culturală „Kratima“ din Timișoara și finanțat de Consiliul Județean Caraș-Severin, Primăria și Consiliul Local Oravița, festivalul va aduce un tribut în acest an cu prilejul bicentenarului Teatrului Vechi „Mihai Eminescu“, primul teatru construit în România în 1817, după macheta Burgtheater-ului din Viena, locație principală pentru concertele și recitalurile programate în cadrul celei de-a X-a ediții.

Așteptăm cu drag publicul la manifestările diverse din festival – a spus pentru Jurnal de Caraș-Severin Manuela Iana Mihăilescu, directorul festivalului. Am încercat, în acest sens, să oferim o paletă largă de manifestări, inclusiv un concert cu orchestră. Prezențe excepționale sunt pianistul Eduard Kunz și pianista Sophia Vaillant și, bineînțeles, artiștii coreeni care vor cânta duminică, în data de 6 august. În rest, recitalurile camerale, cu care am obișnuit publicul la toate edițiile, vor fi diverse și atractive. Spre deosebire de alți ani, în această ediție am renunțat la cursurile de măiestrie artistică dar, cu siguranță, momentele pe care le-am pregătit vor satisface așteptările publicului“.

Manifestările vor avea loc în Teatrul Vechi „Mihai Eminescu“, Grădina de Tir și la Biserica Romano-Catolică. În program sunt recitaluri ale unor pianiști consacrați din străinătate, un concert cameral dedicat memoriei lui Dinu Lipatti cu prilejul centenarului nașterii pianistului român, un concert coral, un concert al unor muzicieni coreeni alături de Filarmonica „Oltenia“ din Craiova și tradiționalul concert „Ave Maria“.

Festivalul va debuta vineri, seară, în 4 august, de la ora 19.00, concertul inaugural fiind susținut de Corul Cantus Redivivus dirijat de Emanuel Pecingină. Sâmbătă, 5 iulie, tot de la ora 19.00, Eduard Kunz din Rusia va susține un recital de pian, iar duminică seara, în 6 august, de la ora 19.00 va avea loc un concert extraordinar susținut de muzicieni din Coreea de Sud alături de Orchestra Filarmonicii „Oltenia“ din Craiova, sub bagheta dirijorului Cristian Sandu. Își dau concursul Sukyung Shin – pian, Christopher Nam – vioară și sopranele Seong Suk Choi și Soyung Yu. Jurnal de Caraș-Severin este partener media al evenimentului.