Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Peste 2000 de absolvenţi de gimnaziu s-au înscris pentru susţinerea acestor probe.

Luni, 27 iunie, va avea loc prima probă scrisă din cadrul Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a. În acest sens, reprezentanţii învăţământului cărăşean au alcătuit, prin tragere la sorţi în cadrul unei şedinţe publice, componenţa comisiilor din centrele zonale de evaluare ale examenului. Conform datelor centralizate de Inspectoratul Şcolar, peste 2.000 de elevi sunt aşteptaţi să se prezinte în cele 37 de centre de examen în care se va desfăşura Evaluarea Naţională în judeţul Caraş-Severin. 2.311 candidaţi vor susţine probele la matematică şi română şi 27 vor da examen şi la limba maternă. Dintre aceştia, 26 de elevi susţin proba la germană maternă (14 la Liceul Teoretic „Diaconivici-Tietz“ Reşiţa şi 12 la Colegiul Naţional „C.D. Loga“ Caransebeş) şi un elev va da examen la limba şi literatura sârbă maternă, la Şcoala Gimnazială „Borislav Crîstici“ Belobreşca.

Pentru prima dată în procesul de evaluare a lucrărilor elaborate de candidaţii care susţin Evaluarea Naţională la clasa a VIII-a, comisia naţională de examen a decis ca acestea să fie corectate în centre zonale de evaluare din alte judeţe decât cele în care au avut loc probele. Această practică este folosită şi la examenul de Bacalaureat. Deşi au existat ştiri conform cărora, anul acesta, lucrările candidaţilor la examenul de final de liceu vor fi corectate în judeţul de provenienţă, după cum ne-a declarat inspectorul şcolar general, prof Adrian Doxan, acesta „este doar un zvon. Atât la Evaluarea Naţională cât şi la Bacalaureat, lucrările vor fi corectate în alt judeţ“.

Evaluarea Naţională va debuta cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Marţi, 28 iunie, elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă vor susţine proba specifică. Proba scrisă la Matematică, ultima din cadrul acestui examen, se va desfăşura miercuri, 29 iunie. Afişarea rezultatelor se va face pe data de 1 iulie, până la ora 16.00. Eventualele contestaţii pot fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 20.00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 5 iulie. În vederea semnalării eventualelor disfuncţionalităţi apărute în derularea acestui examen, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia publicului, începând de luni, 27 iunie, linia TEL VERDE 0800801100 (număr de telefon apelabil gratuit). Aceasta va fi disponibilă zilnic, pe toată durata desfăşurării probelor, între orele 8.00 şi 17.00. De asemenea, poate fi utilizată în acelaşi scop şi adresa de email examene@edu.gov.ro Deşi nu vor fi declaraţi admişi sau respinşi, notele obţinute la Evaluarea Naţională sunt importante deoarece admiterea în clasa a IX-a se face în baza acestor rezultate. Media finală obţinută la aceste examene are o pondere de 75% pentru admiterea la liceu.