Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – De câţiva ani, poliţiştii cărăşeni insistă pe cei doi termeni privind ordinea publică. Acum şi ATOP.

Într-o şedinţă anterioară, consilierii judeţeni au solicitat un raport al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) privind nivelul de asigurare a securităţii şi siguranţei publice a comunităţii pe primele nouă luni ale anului curent. Şi l-au primit. „Având în vedere scăderea înregistrată la infracţiuni sesizate cu 6,33% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015 şi faptul că numărul infracţiunilor cu mare violenţă a scăzut de la şapte la şase fapte, apreciez că judeţul nostru poate fi caracterizat ca fiind un județ liniştit şi sigur“, se precizează, cu litere îngroşate în concluziile raportului semnat de preşedintele ATOP.

Alte rezultate considerate bune în ceea ce priveşte siguranţa cetăţeanului: infracţiunile sesizate contra patrimoniului au scăzut, 32% (furturi în scădere cu 6,29%, cele din societăţi comerciale cu 28%) şi au scăzut şi infracţiunile stradale sesizate cu opt procente. „Din păcate, cu toate eforturile depuse, înregistrăm o evoluţie negativă în ceea ce priveşte siguranţa rutieră. Am dispus măsurile necesare pentru a stopa această evoluţie, prin angrenarea unor resurse suplimentare şi organizarea unor acţiuni şi activităţi în zonele, zilele şi intervalele orare cu risc rutier“, se mai aminteşte în raportul ATOP.

Numărul accidentelor cu victime este în creştere cu 27, accidentele grave crescuseră cu cinci, iar persoanele decedate au crescut de la 21 la 33. Cauze: nerespectarea regimului legal de viteză, neacordarea priorităţii, abateri ale bicicliştilor, conducere fără permis şi indisciplină pietonală. Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) reprezintă un mecanism de consultare a comunităţii şi un forum constructiv pentru evaluarea performanţelor serviciului poliţienesc. ATOP monitorizează activităţile de menţinere a ordinii şi liniştii publice, recomandând planuri şi soluţii de îmbunătăţire a performanţelor poliţiei şi asigurându-se că orice acţiune necesară este adoptată.