Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Prof. Nelu Stoia a reunit o parte dintre cei care au adus glorie fotbalului reşiţean.În „Cartierul Francez“, de pe drumul Lupacului, s-a desfăşurat, recent, încă o acţiune de suflet a oamenilor de sport. La „apelul“ profesorului Ioan Stoia, care a fost vicepreşedinte al grupării din Valea Domanului, în urmă cu 40 de ani, au răspuns majoritatea dintre componenţii din Reşiţa ai „echipei de aur“ a CSM Reşiţa, echipă care a promovat în primul eşalon fotbalistic al ţării, dar şi cei care au slujit clubul, în timp: Ioan Florea, Ion Atodiresei, Nicolae Georgevici, Sandu Puşcaş, Gheorghe Rednic, Ioan Ilieş, Feri Portik, Gavril Uţiu, Ioan Stan, Lucian Voinescu, Kalapaty, Vasile Stoia, Gheorghe Simion, Gheorghe Rouă, Ion Fara, colegii de breaslă Doru Dinu Glăvan şi Petru Fuchs. Reîntâlnirea a fost una emoţionantă, fiindcă uniii dintre ei nu s-au revăzut de mulţi ani. Nu a lipsit nici Liviu Spătaru, un prieten al familiei Roşu şi un bun cunoscător al fenomenului sportiv.

Cu acest prilej am reţinut câteva declaraţii – Ioan Ilieş: „Este ceva deosebit pentru noi. Nu s-a mai organizat o astfel de întâlnire, care mă onorează. Am slujit acest club de mai bine de 50 de ani. M-am reîntâlnit cu mulţi dintre foştii colegi de echipă. Pot să spun că m-a emoţionat revederea cu Vasile Stoia“; Ion Atodiresei: „Este o seară deosebită, pentru că am avut ocazia să depănez amintiri cu foştii mei colegi de echipă, care au putut să vină, cu oameni de fotbal, cu oameni de sport, în general. Vreau să vă spun că noi, reşiţenii, am primit o lecţie din partea profesorilor Mircea Roşu şi Nelu Stoia, cu această reunire. Pentru că n-am fost în stare, de-a lungul timpului să ne întâlnim, în această formulă. Să sperăm că acest exemplu ne va determina să ne mai întâlnim. Măcar de două ori pe an. Atât cât mai suntem în viaţă. Când nu vom mai fi, numai Dumnezeu ştie ce se va întâmpla“; Ioan Florea: „Este extraordinar. Nelu Stoia şi Mircea Roşu au făcut un efort deosebit pentru a ne mobiliza, pentru a organiza o asemenea întâlnire. Eu, personal, vreau să le mulţumesc!“; Gheorghe Rednic: „Din păcate, în cei 40 de ani care au trecut de când am promovat în prima ligă, nu s-a mai organizat a asemenea întâlnire. Este greu să exprimi emoţiile care te pătrund. Mă simt foarte bine. Fiindcă îmi reamintesc anii pe care i-am petrecut alături de cei pe care i-am revăzut“.

Ioan Stoia, cel care a avut iniţiativa organizării acţiunii, a avut marea satisfacţie de a fi reuşit o reunire de suflet: „A fost o dorinţă a mea şi, iată, am putut să-i aduc, la un loc, datorită şi sprijinului primit de la Mircea Roşu, pe o parte dintre reşiţenii care au făcut istorie pentru fotbalul anilor 70. Cu alte cuvinte, am sufletul împăcat“.

A avut loc şi un moment festiv, în cadrul căruia Doru Dinu Glăvan le-a înmânat profesorilor Mircea Roşu şi Ioan Stoia, din partea Filialei Caraş-Severin a Academiei Olimpice Române, diplome cu titlul „Cavaler al Olimpismului“.