Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În 30 octombrie, instanţa supremă a dat o decizie definitivă prin care sprijină demersul şefului judeţului, Silviu Hurduzeu, de a continua activitatea financiară în bune condiţii

Situaţia conturilor blocate, despre care Jurnal CS a tot scris, a fost una pe care actuala conducere a forului decizional judeţean a preluat-o odată cu mandatul în 2016. Mai exact, Ministerul Dezvoltării a notificat Consiliul Judeţean să returneze suma de 13 milioane de lei, bani despre care se crede că au fost folosiţi cu încălcarea legii, în urma cesionării lucrărilor la două drumuri judeţene între două firme, situaţie avizată de unul dintre foştii vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean. Evident, Ministerul Dezvoltării a blocat conturile instituţiei. Pentru că nu i s-a părut corect ca judeţul să suporte consecinţele unui act semnat în mod iresponsabil, preşedintele Silviu Hurduzeu şi actuala conducere a judeţului au dat Ministerul Dezvoltării în judecată. Pasul legal a avut anul trecut şi câştig de cauză la Curtea de Apel Bucureşti, care a anulat notificările Ministerului Dezvoltării. Mai mult, prin soluţia dată în 29 iunie 2017, Curtea „Admite cererea privind emiterea ordonanţei preşedinţiale. Ordonă Ministerului Finanţelor Publice să alimenteze conturile bugetului local al U.A.T. Judeţul Caraş-Severin atât cu cote defalcate din impozitul pe venit, cât şi cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrare, până la soluţionarea definitivă a acţiunii ce face obiectul dosarului nr. 33095/3/2016 al Curţii de Apel Bucureşti“.

Numai că Ministerul Finanţelor nu a vrut să deblocheze conturile fără o hârtie de la Ministerul Dezvoltării, hârtie ce nu putea fi obţinută pentru că respectivul minister era în proces cu Consiliul Judeţean. În plus, Ministerul Finanţelor a făcut şi recurs la sentinţa Curţii de Apel Bucureşti, recurs judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urmă cu două zile. Instanţa supremă, prin Decizia nr. 3622/30.10.2018, a respins recursul declarat de Ministerul Finanţelor Publice împotriva Sentinţei nr.2738 din 29 iunie 2017 a Curţii de Apel Bucureşti. Definitiv.

„Pentru noi este un lucru foarte important. Sigur, procesul îşi urmează cursul, dar măcar am obţinut ordonanţa preşedinţială pentru deblocarea conturilor Consiliului Judeţean. Nu intru în amănunte. Vreau doar să spun atât: puteam să plătim acei bani Ministerului Dezvoltării, dar nu am vrut. Pentru că atunci judeţul ar fi fost mai sărac cu 13 milioane de lei şi nu era corect“, ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu.