Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Două societăţi au cerut, pentru 2011, decontarea din banii reşiţenilor, a aceluiaşi număr de locuri de veci.La începutul acestui an, Registratura Generală a Consiliului Local Reşiţa înregistra, sub numărul 5 şi 6, două solicitări vizând decontarea, din banii reşiţenilor, a locurilor de veci acordate veteranilor de război, deportaţilor, revoluţionarilor şi refugiaţilor. Până aici, nimic anormal.

Doar că ambele documente, provenind de la societăţi diferite, au exact acelaşi conţinut şi vizează, fiecare separat, solicitarea a câte 4.147 de lei pentru acelaşi număr de locuri de veci: 377. Este drept că, oficial vorbind, în anul cu pricina atât Prescom-ul, cât şi Brantner-ul s-au ocupat de activităţile de administrare a cimitirelor reşiţene, dar este greu de crezut că hazardul a făcut ca fiecare dintre acestea să-şi îngroape acelaşi număr de… „beneficiari“.

Trebuie precizat faptul că ambele documente poartă semnătura lui Gheorghe Marchiş, în calitate de director al Prescom-ului, dar şi de director al punctului de lucru din Reşiţa al Brantner.

Dar să trecem dincolo de cifrele de pe cele două hârtii. Potrivit evidenţelor oficiale, Caraş-Severinul a încheiat anul cu aproximativ 130 de veterani, 1.500 de deportați, 450 de revoluţionari şi 370 de persoane persecutate pe motive etnice (refugiaţi). Ceea ce înseamnă, în total, 2.450 de beneficiari.

Dacă Prescom şi Brantner au îngropat, în 2011, 754 dintre ei, înseamnă că în trei ani, Casa de Pensii va rămâne fără beneficiari… Marius Bălean, purtătorul de cuvânt al municipalităţii, ne-a asigurat însă că, potrivit serviciilor abilitate ale primăriei, banii nu au fost plătiţi încă.

Antoniu Mocanu