Caraş-Severin, Romania

Săptămâna ce tocmai se încheie a fost una a nunților țigănești – în Timișoara, în București, te miri pe unde. Chiar şi la Reşiţa, unde a avut loc o paranghelie ce le-a luat fața celorlalte. Alai de mașini scumpe, Guță, Salam, Nicoleta Luciu, miri veniţi cu elicopterul ce a aterizat nestingherit în mijlocul străzii, pe scurt un lux ce a șocat o Reșiță în care mii de oameni se tem pentru ziua de mâine. Un prilej excelent de a sfida.

Poate dacă vreunul dintre cei care nu vede drumul de îngâmfarea cu care conduce un Ferrari ar fi șeful vreunei corporații internaționale sau al vreunui lanț de bănci, ai mai zice „bravo lui“! Dar așa, când nu știi de unde curg sutele de mii de euro cu care ei se joacă nestingheriţi, când Fiscul nu îi întreabă nimic, nici nu știi ce să zici. Oricum, și dacă ignori, și dacă spui ceva, rezultatul este același. Ei își vor etala în continuare strălucirea fadă ori de câte ori vor avea prilejul, în timp ce jandarmii şi poliţiştii stau și privesc, iar administrația îi poate amenda cu „usturătoarea“ sumă de 3.600 de lei. Lucru care probabil i-a amuzat copios pe nuntaşi, când 3.600 de lei cred că a costat doar freza miresei.

În acea zi, un reșițean ne-a sunat să ne anunţe că circulația în cartierul Muncitoresc este blocată de nunta respectivă. Omul se întreba de ce ei au voie să facă orice și nimeni nu ia vreo măsură ca să-i oblige să respecte niște reguli? „Ia să vedeți dacă ies eu și circul în slip și desculț pe acolo, imediat cineva o să mă pună la punct“, spunea el. Și are dreptate. Sincer, pe toți șoferii aceștia de Lamborghini îi întreabă vreodată cineva ceva? Nu. Ei spun că au afaceri. Unde? Oare plătesc vreun impozit? Mă îndoiesc.

Acelaşi reşiţean ne-a mai întrebat de ce presa nu face nimic. Păi ce să facă? Nu merită nici să pui poze cu ei sau să scrii ceva, pentru că, indiferent dacă scrii de costumele de mii de euro, de mașinile lor care au blocat circulația sau de urletele lui Guță care sperie și câinii vagabonzi, pentru ei înseamnă promovare. Și atunci de ce să împrăștii în mediul virtual nesimțirea ridicată la rang de artă? Nu există destul în realitate? Totuşi, ar fi fost interesant dacă cititorul nostru făcea experimentul cu umblatul în slip și desculț pe sub privirile jandarmilor…

Poate chiar reușea să demonstreze, deși nu mai e nevoie, că dacă ai bani ţi se permite orice, iar dacă ești desculț plătești amendă până ți se duce un rând de piele de pe tălpi…

Sursa foto: fatcatart.com