Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Este unul din motivele pentru care primarul Felix Borcean crede că era nevoie de achiziționarea unor mese frigorifice necesare producătorilor de lactate din Piața Gugulanilor.

Achiziționarea acestor dotări a stârnit discuții aprinse în Consiliul Local, atunci când viceprimarul liberal Marius Isac a cerut scoaterea meselor frigorifice de pe lista de investiții, pe motiv că sunt alte lucrări care trebuie făcute înainte de a se trece la dotări, pentru a se primi autorizație de funcționare de la DSV.

„La Piață nu era nevoie de frigidere și aparate de aer condiționat până nu făceam restul de lucrări, chiuvete, toalete, etc., așa cum cere DSV. De ce graba asta să luăm acum frigidere?”, a întrebat Isac, iar răspunsul i-a venit de la șeful Pieței Gugulanilor, Ion Ursulescu: „Am discutat cu cei de la DSV să dăm drumul (la hala de lactate – N.R.). Dacă nu se vrea, o să fie probleme. I-am spus medicului de la DSV, acum suntem cu muște, afară, neautorizați. Uite, am hala asta aici, ce zici, ar fi bine să punem niște vitrine și clime să descongestionăm acolo? Și mi-a spus, da, dar autorizația ti-o voi da când autorizăm și cealaltă hală”.

A intervenit și primarul Felix Borcean, care a explicat că „să ai frigidere într-o hală de lactate e esențial, că n-ai wc, chiuvetă, nu știu… Ce mă înteresează pe mine punctul de vedere al DSV, să vină ei să zică că n-am făcut bine că am luat frigidere”.

Celălalt Isac din Consiliul Local, social-democratul, a spus că „la brânză pute”, iar colegii de partid i-au ținut isonul și au pledat și ei pentru achiziționarea meselor frigorifice. La insistențele acestora, viceprimarul și-a retras amendamentul cu scoaterea meselor de pe lista de investiții, iar achiziția a fost aprobată, Marius Isac avertizându-l însă pe șeful Pieței că nu va putea să autorizeze hala înainte de a face lucrările amintite.

„E o cerință de minimă civilizație a oricărei piețe să aibă o astfel de hală de lactate. Că nu sunt ele primele lucruri care trebuie achiziționate sunt de acord, dar nu înțeleg virulența cu care se susține că nu-i momentul acum, ca în reclama respectivă. Proiectul halei a fost scris greșit de la început. Putem să folosim hala și fără wc-uri, că nu vin cei mai igienici oameni în piață, nu vin niște japonezi care se spală din 5 în 5 minute, dar măcar le oferi condiții decente de vânzare a produselor”, a mai motivat o dată, după ședință, primarul Borcean, necesitatea meselor frigorifice.

Chiar dacă au votat pentru, liberalii tot nu sunt în clar cu cumpărarea meselor frigorifice și au cerut de la șeful Pieței, Ion Ursulescu, pentru o ședință viitoare, toate documentele care au stat la baza achiziției. Liberalii spun că mesele frigorifice erau deja cumpărate pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice atunci când s-a venit cu lista de investiții în Consiliul Local.

„Până la ședința următoare, aș dori de la domnul director de la Piață să prezinte referatul de necesitate cu achiziția frigiderelor, toate documentele care au stat la baza achiziției și contractul. Am hotărât în ședință că le achiziționăm, a doua zi au și apărut vitrinele. Vă spun eu, dle Dascălu, a fost făcută achiziția înainte de a aproba noi în consiliu”, a mai spus viceprimarul Marius Isac.

R.M.