Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – La şapte ani de la moartea regretatului om de cultură, foştii colaboratori ai acestuia îi aduc un omagiu. Consiliul judeţean, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, în colaborare cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ion Românu“ din Reşiţa, organizează zilele acestea Simpozionul omagial şi Festivalul folcloric Velişcu Boldea. Prima parte a medalionului omagial a debutat joi, 21 februarie, cu o întâlnire la care au participat personalităţi ale artei şi culturii cărăşene, precum şi foşti colaboratori şi prieteni ai regretatului Velişcu Boldea. Vineri, 22 februarie, la Căminul cultural din Armeniş, are loc un spectacol folcloric susţinut de ansamblurile de muzică populară „Semenicul“, „Reşiţeana“, „Florile Semenicului“ şi „Armenişana“.

Velişcu Boldea s-a născut în localitatea Prilipeţi, la 2 noiembrie 1937. Clasele primare şi gimnaziale le-a făcut la Anina, complectându-şi studiile la Institutul de Limba şi Literatura rusă. A îndrăgit cântul şi jocul popular, iar de-a lungul timpului a activat în mai multe echipe de dansuri populare din ţară. Pentru o scurtă perioadă de timp a fost profesor de limba rusă la Şcoala elementară din Perieţi, raionul Slobozia.

La reorganizarea administrativ-teritorială din 1968, odată cu înfiinţarea judeţului Caraş-Severin, Velişcu Boldea a fost numit director al Casei Judeţene a Creaţiei Populare, care a funcţionat în Reşiţa, instituţie pe care a condus-o timp de peste trei decenii. A contribuit alături de alţi iubitori ai folclorului la înfiinţarea mai multor ansambluri folclorice din judeţ.

Roxana Bălan Nafiru