Caraş-Severin, Romania

SOCENI – Odată cu apropierea Crăciunului, au început pregătirile specifice pentru întâmpinarea acestor sărbători în mod tradițional. Din nefericire, au început să se înmulțească și incendiile provocate de folosirea afumătorilor improvizate sau amplasate în magazii, șuri, remize, sub șoproane sau în apropierea materialelor combustibile.

În weekendul care s-a încheiat, pompierii reșițeni și membrii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din Ezeriș au intervenit, timp de trei ore, în localitatea Soceni, pentru stingerea unui incendiu provocat de o afumătoare improvizată și amplasată necorespunzător. Incendiul a cuprins acoperișul locuinței, existând pericol mare de extindere la întregul imobil și la locuințele vecine. Au ars aproximativ 7 metri cubi de lemne și 10 tone de porumb, depozitate în podul casei, au fost deteriorați pereții locuinței, iar tavanul de la afumătoare s-a prăbușit.

Cu o intervenție asemănătoare s-au confruntat în acest sfârșit de săptămână și pompierii caransebeșeni. Aceştia au intervenit în satul Borlova pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o magazie, unde era improvizată o afumătoare, existând și în acest caz risc de propagare la întreaga locuință.

Intervenția pompierilor cărășeni a fost necesară și la Mehadia, unde un incendiu izbucnit la o anexă a pus în pericol întreaga locuință. Din fericire, pagubele au fost limitate la 7.000 lei, fiind salvate bunuri în valoare de 190.000 lei.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic“ al județului Caraș-Severin îi sfătuiesc pe cei interesaţi că afumătorile trebuie construite din zidărie de cărămidă şi materiale necombustibile, și trebuie amplasate independent de celelalte construcții din gospodărie.