Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Un sondaj realizat recent de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie arată că majoritatea tinerilor îşi iau informaţia de pe internet.Un sfert dintre tineri nu citesc literatură niciodată, iar 61% dintre ei nu ajung niciodată la teatru, operă, balet sau concerte de muzică clasică, potrivit unui sondaj prezentat de Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret. Totuşi, există şi tineri care nu pot sta departe de cărţi.

Un procent de 8% dintre cei care intră în această categorie citesc zilnic literatură, 20% de două sau trei ori pe săptămână, 24% de două – trei ori pe lună, în timp ce 20% doar de două sau trei ori pe an. Aceleaşi date ale Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret mai arată că 49% dintre tineri nu merg la cinematograf, iar 48% nu se duc la concerte de muzică modernă.

La televizor se uită zilnic 79% dintre tinerii intervievaţi, în timp ce 13% dintre ei fac această activitate de două – trei ori pe săptămână. Sunt şi tineri care spun că nu se uită la televizor deloc, dar proporţia lor este mică, de numai 3%. În ceea ce priveşte folosirea internetului, 78% dintre tinerii care au participat la sondaj au spus că folosesc acest serviciu zilnic sau de câteva ori pe săptămână, în timp ce 15% dintre aceştia au declarat că nu îl folosesc deloc. Cei mai mulţi dintre cei care folosesc în fiecare zi internetul, în procent de 52%, o fac pentru comunicare, 45% pentru informare, iar 44% pentru muzică, filme sau jocuri.

Pe lângă acestea, 12% dintre tineri au declarat că fac sport zilnic, în timp ce 22% fac sport de câteva ori pe săptămână, 22% – de câteva ori pe lună, 12% – de câteva ori pe an, în timp ce 29% au spus că nu fac sport deloc. Pentru a practica un sport regulat, cei mai mulţi, un procent de 57%, şi-ar dori ca în apropierea locuinţei lor să se găsească un bazin de înot, un teren de fotbal (50%) sau un teren de tenis (42%). Cei mai mulţi dintre tinerii intervievaţi merg în excursii de câteva ori pe an (53%), în timp ce 31% nu merg deloc, iar 9% merg de câteva ori pe lună.

La sondaj au participat 1.205 persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani ani. Eşantionul este reprezentativ la nivel naţional pentru populaţia din grupa de vârstă 18 – 35 ani a României, cu o eroare tolerată de +/- 2,8%.

Roxana Bălan Nafiru