Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Promit autorităţile municipale după mai multe discuţii purtate cu reprezentanţii factorilor de răspundere.

Pe zi ce trece, cursul Bârzavei este din ce în ce mai murdar şi mai firav, lucru sesizat şi în paginile JCS. Mirosul neplăcut, gunoaiele din albia şi de pe malurile râului, dezvoltarea algelor şi deversarea dejecţiilor în apă sunt doar câteva dintre aspectele ce completează tabloul. Situaţia a dat multe bătăi de cap municipalităţii, care a chemat la masa dialogului diverşi factori de răspundere şi instituţii de mediu.

„În legătură cu Bârzava şi cu transportul de fier vechi, ştiţi foarte bine că am iniţiat şi am avut aici, la sediul primăriei, nişte întâlniri cu factorii de răspundere, spune Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei. În primul caz, cu Bârzava, au fost prezenţi directorii de la compania CEZ, care sunt proprietarii acestor baraje, acestor surse de apă necesare pentru curentul electric şi pentru apa potabilă pe care noi o folosim, dânşii furnizând apă brută. Am avut discuţii cu cei de la Apele Române şi nu numai, cu cei de la Protecţia Mediului, pentru că m-a interesat şi pe mine, şi pe colegii mei, de soarta Bârzavei. Ce se întâmplă cu râul nostru? Pentru că a scăzut dramatic debitul, s-au dezvoltat tot felul de alge ş.a.m.d., şi cred eu că ar trebui să ne informăm noi, să informăm la rândul nostru reşiţenii, vizavi de aceste procese investiţionale ale CEZ-ului. Am fost asigurat că în relaţia dânşilor cu cei care realizează acele investiţii, în maxim patru-cinci luni, până în 31 decembrie, toate lucrările ar trebui finalizate, revenindu-se iar la acel debit iniţial de 4 metri pe secundă sau la crearea, dacă e posibil, a unui debit mai mare. Totodată, cei de la Direcţia Apelor Române, filiala Reşiţa, vor demara, începând cu mijlocul lunii august, un program de lucrări, la care şi noi vom contribui în sensul că-i vom ajuta să desfăşoare acele lucrări de regularizare şi de curăţare a albiei Bârzavei. Au toată deschiderea din partea noastră, dar, repet, ne interesează ce se întâmplă, şi ne mai tragem câteodată la răspundere. Unii sunt traşi la răspundere de ceilalţi”.

Reşiţenii s-au plâns de mizeria ce încarcă albia râului, în special cei din partea veche a oraşului. Potrivit edilului, este aproape sigur faptul că lucrările vor demara de acolo, de sus, adică din partea veche a oraşului, celor de la Ape revenindu-le gestionarea unor porţiuni de câte doi metri de la marginea râului, într-o parte şi în cealaltă.

Antoniu Mocanu