Caraş-Severin, Romania

PĂLTINIȘ – Asociaţia Acasă în Banat a demarat proiectul „Ţara Morilor de Apă“, cofinanţat de Consiliul Judeţean Caraş-Severin, proiect ce se va finaliza cu publicarea unui Ghid al morilor de apă ce va conţine toate datele tehnice şi istorice ale acestor comori nepreţuite. Soţii Radu şi Nicoleta Trifan, au efectuat o primă expediţie de căutare în comuna Păltiniş, în satul Rugi poposind în casa morarului Iova Petru.

Proiectul Asociaţiei Acasă în Banat – „ Ţara Morilor de Apă“, a demarat la sfârşitul săptămânii trecute, din motive obiective expediţia programată la Sicheviţa fiind amânată. A fost organizată însă o altă expediţie, primul popas din comuna Păltiniş fiind la Ohabiţa. Aici, temerarii căutători au fost primiţi cu braţele deschise de familia Lungu, aşa cum precizează pe pagina asociaţiei, moara descoperită fiind o moară veche care avea toate mecanismele intacte dar care, pentru a fi repornită, necesită unele reparaţii. Moara verticală, una din puţinele de acest tip rămase în zona noastră, are dimensiuni impresionante şi se învârte sub moară, într-o cameră săpată în piatră.

Din imaginile postate pe Facebook se observă cum clădirea morii păstrează şi azi o mulţime de amintiri şi obiecte din perioada în care a funcţionat, adică până în urmă cu aproximativ 15 ani. Pereţii de lemn încă păstrează o mulţime de însemnări, tot felul de socoteli, unele chiar foarte vechi. Vizita de documentare s-a încheiat cu camera morarului, de unde era supravegheat zi şi noapte mersul morii.

Un alt popas a fost făcut în satul vecin, la Delineşti, unde se află o altă moară verticală, nici aceasta nemafiind funcţională. La Rugi, căutătorii de mori au fost impresionaţi mai întâi de farmecul caselor foarte vechi din sat. Ei au fost întâmpinaţi de unul din ultimii morari, în vârstă de 89 de ani, Iova Petru. Povestindu-le despre moara moştenită de la tatăl său, bătrânul morar, care şi astăzi mai macină făină, le spune că roata de apă nu mai funcţionează, dar se foloseşte de un motor electric. Moara lui Iova Petru este foarte veche şi e construită în stil semi industrial.

Prima expediţie în Ţara Morilor de Apă s-a încheiat la Păltiniş, însă fosta moară, nefuncţională, nu a putut fi vizitată.

Vă vom ţine la curent cu acest proiect, fiindcă Asociaţia Acasă în Banat intenţionează să organizeze şi alte asemenea expediţii de căutare în zona Prigor – Eftimie Murgu şi în comuna Cornereva. Voluntarii care vor să se alăture în aceste expediţii, care au ca scop şi descoperirea pitorescului satelor cărăşene, nu doar a morilor de apă, pot să se înscrie şi să ia legătura cu soţii Trifan, sediul asociaţiei fiind în satul Valeapai, Nr. 134, comuna Ramna, judeţul Caraş-Severin.

Alexandra Gorghiu