Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Deşi lipsa de cadre medicale afectează tot sistemul din judeţ, în staţiunea de pe Valea Cernei se acutizează.

În opinia Direcţiei de Sănătate Publică judeţeană, zona unde se aglomerează turişti, cu precădere suferinzi, a fost întotdeauna un punct dificil. „Pe lângă faptul că este staţiune, este şi oraş, şi nu avem configurată acolo nicio unitate spitalicească, nicio policlinică sau un centru medical. Avem câteva cabinete ale medicilor de familie, sunt prestatori de servicii turistice care i-au preluat pe balneologi (mai mult sau mai puţin organizaţi în forme individuale) şi o substaţie de ambulanţă care nu are prea mult personal ca să îndeplinească linia de gardă care a fost desfiinţată. Încercăm să suplinim, după ce ne-am sfătuit şi cu Ministerul Sănătăţii şi să oferim o ambulanţă ACD la dispoziţia medicilor de familie pentru vizita la domiciliul pacienţilor”, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul DSP Caraş-Severin.

Or, rămâne la latitudinea medicilor dacă doresc să facă respectivele vizite, iar mulţi dintre locuitori aleg, în condiţiile legii, să beneficieze de asistenţă medicală în Orşova sau Drobeta Turnu-Severin.

„E păcat că nu s-a reuşit în atâţia ani să se organizeze ceva coerent ca şi centru de urgenţe. Una peste alta, managerii de spitale din Caraş-Severin nu se pot încadra în buget fără rectificări pozitive. Cum era şi firesc, ministerul a cerut avizul consiliilor locale şi al sindicatelor şi, în această idee, am solicitat managerilor de spitale cărăşene să ne prezinte un nou plan de management până în data de 14 august. Astfel, de comun acord cu Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean, în data de 13 august va fi organizată o întâlnire cu toţi managerii de spitale, consiliile, pentru a vedea în ce măsură aceste planuri sunt realiste şi dacă afectează calitatea actului medical, până la urmă”, a mai amintit dr. Luca. În ceea ce priveşte problemele de personal, spitalele din Reşiţa şi Caransebeş au dificultăţi în sensul în care pentru a păstra nivelul de acreditare obţinut, trebuie să aibă anumite discipline care să asigure linii de gardă.

„În ideea în care există un anumit specialist pe o anumită disciplină, cele două unităţi sunt acoperite. Probleme mai mari are spitalul din Moldova Nouă, unde nu este asigurat personalul. La Oraviţa este derulată o politică de atragere a personalului medical prin oferirea de locuinţe medicilor sau încheierea unor contracte pentru anumite discipline deficitare”, a mai amintit Luca. O veste bună pentru suferinzii de diabet este atragerea unui medic diabetolog şi în Caransebeş.

Flavius Rotariu