Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Piaţa imobiliară din Caransebeş nu şi-a revenit nici anul trecut iar pentru 2013 perspectivele nu sunt îmbucurătoare.

Aceasta este opinia experţilor imobiliari din capitala gugulanilor, unde, în 2012, apartamentele s-au vândut într-un ritm extrem de lent, cererea pentru terenuri a fost aproape inexistentă iar ultimele luni ale anului au adus şi eliberarea foarte multor apartamente cu destinaţie „de închiriat“, asta deşi valoarea proprietăţilor a scăzut în continuu.

Spre exemplu, în momentul de faţă preţurile sunt cuprinse între 10.000-15.000 de euro pentru o garsonieră, 18.000-30.000 de euro pentru un apartament cu două camere, 30.000-45.000 de euro pentru apartamentele cu trei camere şi 35.000 până la 60.000 de euro pentru 4 camere, în timp ce terenurile din zonele rezidenţiale au oferte de 15-25 euro/metru pătrat. Potrivit expertului imobiliar Bianca Stark, cererea s-a micşorat dramatic şi pe piaţa chiriilor, în condiţiile în care anul trecut a adus o scădere între 15-25% a preţului de închiriere pentru toate segmentele, rezidenţial şi comercial.

„Piaţa chiriilor funcţionează în regim de avarie de trei luni. Dacă în 2011, în Caransebeş au avut loc lucrări de dezvoltare şi implicit au existat multe solicitări de închiriere, odată cu terminarea acestora au plecat mulţi chiriaşi, lăsând în urmă apartamente goale pentru care nu există cerere.  Cele mai solicitate rămân garsonierele (chirii între 60 şi 100 euro/lună) sau apartamentele cu două camere (130 – 180 euro/lună)“, a precizat Stark.

În ceea ce priveşte 2013, aceasta este de părere că potenţialii cumpărători trebuie să pornească de la a-şi fixa aşteptări realiste. „Privind în ansamblu, 2013 este o perioadă bună să faci achiziţii imobiliare, având în vedere faptul că preţurile au scăzut vertiginos iar creditele ipotecare s-au ieftinit foarte mult, ajungând la valorile din 2007. Nu ne aşteptăm ca preţurile apartamentelor şi caselor să mai scadă semnificativ, probabil vor avea loc variaţii uşoare în sensul creşterii sau scăderii preţurilor, de până la 3% de la o lună la alta, în funcţie de trendurile din economie. Alţi factori care pot influenţa piaţa imobiliară anul acesta, în sens pozitiv, sunt mediul politic stabil şi continuarea programului Prima Casă“, a mai adăugat managerul uneia dintre cele mai importante agenţii imobiliare din Caransebeş.

Lidia Almăjanu