Caraş-Severin, Romania

CORONINI – Primarul Ilie Boboescu consideră că turismul civilizat nu poate fi făcut fără o infrastructură bine pusă la punct.

Clisura Dunării este un loc de poveste, iar locuitorii din zonă ar putea trăi foarte bine din turism. Însă, acest lucru nu se întâmplă. Cel puţin nu la noi, în Caraş-Severin, căci în judeţul vecin, Mehedinţi, lucrurile stau cu totul altfel. Primarul comunei Coronini, Ilie Boboescu, are şi o explicaţie pentru care la noi lucrurile stau pe loc.

„Dacă nu ai apă şi canalizare, nu poţi vorbi despre turism. După părerea mea, asta trebuie să ne preocupe mai întâi. O infrastructură bine pusă la punct, şi mai apoi o strategie pentru dezvoltarea turismului. De exemplu, noi, la Coronini, am avut două luni extrem de secetoase. În zonă nu sunt multe pensiuni, dar au fost ocupate la capacitate maximă. Din cauza secetei, am fost nevoiţi să dăm apă cu porţia în sat, după program, ceea ce, evident, i-a nemulţumit pe proprietarii de pensiuni. Şi pe bună dreptate. La Coronini, reţeaua de apă este nouă, şi funcţionăm cu ea de aproape doi ani“, ne-a declarat Ilie Boboescu.

Acesta este unul dintre motivele pentru care edilul s-a ambiţionat să atragă fonduri şi pentru alimentarea cu apă a satului aparţinător comunei, Sfânta Elena. Lucrările demarează zilele acestea, iar ele sunt executate de o firmă din Caraş-Severin, cu sprijinul financiar al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Valoarea investiţiei se ridică la 1.600.000 de lei. Şi tot în această toamnă vor începe şi lucrările de asfaltare a mai multor străzi din Coronini şi Sf. Elena. Costurile investiţiei sunt suportate tot de Ministerul Dezvoltării, în total urmând a fi reabilitaţi opt kilometri de străzi.

Tot la capitolul priorităţi intră şi atragerea fondurilor europene pentru introducerea sistemului de canalizare la Sf. Elena, construirea unei noi unităţi de învăţământ la Coronini şi extinderea căminului cultural din centru de comună. „Avem întocmit studiul de fezabilitate pentru construirea unei şcoli noi la Coronini, proiectul urmând să-l depunem pe Programul Operaţional Regional 2014-2020, de îndată ce acesta va fi lansat. Din câte am înţeles, acest lucru se va întâmpla în luna octombrie. Avem nevoie şi de o finanţare pentru şcoală, căci, clădire în care elevii îşi desfăşoară orele în prezent a fost construită acum aproape un secol. Un corp al şcolii a fost modernizat în urmă cu 12-13 ani, dar mie nu îmi plac cârpelile şi de aceea vreau o şcoală nouă. Extinderea de la căminul cultural dorim să o facem prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, deci, cu bani de la bugetul de stat. Sperăm să avem succes şi să intrăm la finanţare“, a concluzionat Boboescu.