Caraş-Severin, Romania

BOCŞA – Mulţi copii bocşeni iau în serios apropierea începutului anului şcolar şi dau iama la bibliotecă.

Pentru mulţi tineri vacanţa a fost o relaxare totală, şcoala, temele şi lecţiile fiind subiecte de care s-ar speria până şi gândul. Vremea lecturilor obligatorii a trecut şi, chiar dacă unii dascăli le mai dau celor mici câte unele de citit, la întoarcerea din vacanţe nimeni nu pune prea mare preţ pe asta. La întrebări de genul: „Cine a citit cartea X sau povestea Y?“, unii copii ne-au destăinuit că, dacă răspund afirmativ, până şi omul de la catedră a ajuns să râdă…

Şi, totuşi, încă există tineri care dau şi cărţii o bucată din vacanţă, împărţită cu largheţe între hoinărit, joaca mai mult sau mai puţin electronică şi navigatul pe internet. Unul din cazuri este cel al tinerilor din Bocşa care au început să ia în serios apropierea începutului de an şcolar. Chiar dacă în topul preferinţelor rămâne serviciul Biblionet, joia trecută s-a produs un oarecare vârf în privinţa cărţii, numărul copiilor care au trecut pragul bibliotecii bocşene pentru ele fiind mai mare decât dublul celorlalte zile ale săptămânii.

„Joi au fost cei mai mulţi copii, mai precis 22, ne spune Gabriela Şerban, managerul Bibliotecii Orăşeneşti «Tata Oancea» din Bocşa. Dar toată săptămâna trecută am avut copii, în jur de zece pe zi. Au împrumutat cărţi din bibliografia şcolară. Din tot ceea ce ne-au cerut, doar două titluri nu existau deloc în bibliotecă, dar vom rezolva şi acele cazuri pentru că, de săptămâna viitoare, vom avea cărţile cerute de ei, pentru că le cumpărăm de pe internet“. Printre preferinţele şi cerinţele celor mici s-au numărat „Pistruiatul“, de Francisc Munteanu, „Legenda valahă“, a lui Alexandru Mitru, dar şi romanele istorice ale lui Dumitru Almaş.