Caraş-Severin, Romania

BERLIŞTE – Cele cinci şcoli din comună alături de trei cămine culturale există doar în inventarul public al comunei. În prezent, Primăria derulează procedura de intabulare a acestora deoarece condiţia pentru a atrage finanţări în vederea reabilitării lor este ca Primăria să fie proprietar asupra clădirilor.

„Unele clădiri încă figurează ca aparţinând proprietarilor de acum multe zeci de ani. Până în 1989, lucrurile astea nu s-au reglementat pentru că asta nu se cerea, ulterior nu s-a făcut pentru că… nu s-a făcut. S-a ajuns la această situaţie pentru că, din 2002 încoace, Consiliul Judeţean nu s-a mai preocupat de aceste lucruri”, declară primarul Nicolae Orăvicean.

Procedura de intabulare a ajuns până la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Caraş-Severin, instituţie al cărei ritm de lucru încetineşte eforturile Primăriei de reabilitare a clădirilor amintite. Conform primarului, documentaţia în vederea atragerii de fonduri este pregătită însă nu poate fi depusă înainte de clarificarea situaţiei clădirilor. Pe scurt, Primăria aşteaptă răspunsul OCPI pentru a putea depune două proiecte de reabilitare, în valoare cumulată de 900.000 de euro. Pentru Jurnal de CS, primarul Orăvicean vorbeşte despre aceste două proiecte.

Unul dintre obiectivele aflate în vederile Primăriei vizează reabilitarea, modernizarea şi dotarea căminelor culturale din Berlişte, Milcoveni şi Rusova Nouă. „Cel de la Rusova este distrus total iar căminele culturale de la Milcoveni şi Berlişte sunt practic de nefolosit”, declară primarul despre edificiile culturale. Pentru reabilitarea lor, Primăria are pregătită documentaţia în vederea atragerii de fonduri prin Compania Naţională de Investiţii (CNI). Valoarea viitoarei investiţii se ridică la aproximativ 500.000 de euro. Mai întâi însă, clădirile trebuie să intre în proprietatea Primăriei.

Situaţia este identică şi în ce priveşte cele cinci şcoli din comună. Până acum, Primăria a reuşit să intabuleze trei dintre ele. Pentru celelalte două încă este aşteptat răspunsul OCPI. Un răspuns pe care primarul speră să-l primească cât mai curând deoarece şcolile din comună nu au autorizaţii de funcţionare. Până acum, acestea au funcţionat în baza declaraţiilor pe proprie răspundere date de directori. Primăria are pregătită documentaţia în vederea atragerii de fonduri prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Conform studiului de fezabilitate, valoarea investiţiei pentru cele patru şcoli se ridică la 400.000 de euro. „Şcolile trebuie dotate cu grupuri sanitare, încălzire centrală, racord la reţelele de canalizare şi apă. Prin PNDL se derulează un program pentru şcoli, în vederea autorizării acestora, Noi avem documentaţia tehnică gata şi suntem în desfăşurarea procedurii de intabulare”, a încheiat primarul.