Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Până când Executivul îşi va pune investiţiile în aplicare, omul de afaceri ne asigură că la 1 decembrie putem schia pe Muntele Mic

După ce mai mulți specialiști din Ministerul Turismului au fost prezenți în Caraș-Severin zilele trecute pentru a vedea obiectivele ce pot fi incluse în Master-Planul investițiilor în turism, la nivelul Guvernului a fost adoptat un act normativ în acest sens. Mai precis, este vorba de Programul Multianual pentru dezvoltarea investițiilor în turism şi criteriile de eligibilitate a proiectelor de investiţii în acest sector, program ce are ca obiectiv principal dezvoltarea comunităților locale din zonele cu potențial turistic ridicat, prin creșterea investițiilor publice în infrastructura turistică. Master-Planul cuprinde și patru obiective din Caraș-Severin, aflate în lista proiectelor turistice de importanță locală. Este vorba despre: Dezvoltarea zonei turistice Semenic, Amenajarea și extinderea domeniului schiabil în Muntele Mic, comuna Turnu Ruieni, Construcție Cabană Salvamont, Muntele Mic și Amenajarea zonei turistice și domeniul schiabil Nedeia, comuna Zăvoi.

Interesant este faptul că, exceptând Semenicul, amenjarea zonelor turistice şi domeniile schiabile de pe Muntele Mic şi Nedeia sunt proiecte pe care omul de afaceri timişorean Romeo Dunca şi le doreşte realizate de ani şi ani de zile. Doar că pe Nedeia, proiectul a fost blocat în 2012 de Asociaţia Altitudine, primind aviz nefavorabil. PUZ-ul staţiunii lui Romeo Dunca urma să cuprindă 0,26% din suprafaţa totală a sitului Natura 2000 – Munţii Ţarcu (155 din cele peste 58.000 de hectare). Iar pârtia de pe Muntele Mic a fost blocată o bună perioadă de timp pentru că nu a fost plătit racordul electric de către Consiliul Judeţean.

Proiectul meu de pe Nedeia este la Ministerul Turismului, de fapt toate proiectele mele au ajuns acolo. Nu ştiu despre ce investiţii este vorba în Master Plan. Poate au ei alte locaţii, alte trasee, deşi mă îndoiesc. Nu este deloc simplu să faci proiecte de asemenea anvergură, dar este bine ca s-au gândit la zonele respective“, ne-a spus Romeo Dunca.

Şi pentru că tot am vorbit cu Dunca despre zonele respective, l-am întrebat ce se mai întâmplă cu proiectele lui de pe Nedeia şi Muntele Mic.

Pe Nedeia am câştigat procesul în instanţă şi aştept acum ca cei de la Agenţia de Mediu să îmi dea avizul favorabil, am şi depus din nou documentaţia necesară. Pe Muntele Mic puteţi veni în decembrie să schiaţi. În 28 august mă apuc de racordul electric pentru că cei de la Consiliul Judeţean şi-au onorat obligaţia de a-l plăti. Până la 1 decembrie voi finaliza toate lucrările. Deci, Muntele Mic vă aşteaptă, iar pentru Nedeia aştept eu avizele. Continuăm!“, ne-a spus Romeo Dunca.

Pentru aducere aminte

În iunie 2014, Consiliul Judeţean a aprobat contractul de asociere în participaţie cu SC Nordica Turism, având ca obiect dezvoltarea activităţii de turism în zona Muntele Mic. Romeo Dunca, patronul respectivei societăţi, a cerut sprjinul administraţiei judeţene în vederea realizării racordului electric până în vârful muntelui şi până la staţia de plecare a telescaunului, precum şi la efectuarea operaţiunilor de deszăpezire şi întreţinere a drumului de acces spre munte pe perioada iernii. Asociatul garant, adică Romeo Dunca, se angaja că va monta în zonă o instalaţie de transport pe cablu CDL 6 în zona Muntele Mic, Vâlsanu, a unei instalaţii de zăpadă artificială şi a uneia de iluminat nocturn pe pârtie. Cele 4,3 milioane de euro necesare pentru lucrări respective provin integral de la acesta. Iar asociatul secund, Consiliul Judeţean, urma să suporte costurile racordului electric şi ale combustibilului necesar amenajării unei parcări de 250 de autoturisme, costuri ce se ridică la 98.000 de euro fără TVA. Deocamdată au plătit doar racordul.

Suntem curioşi, ce arii, ce zone şi cum au văzut specialiştii de la Ministerul Turismului realizarea investiţiilor de pe Muntele Mic şi Nedeia?