Reactualizat la:

Gunoaie în Timișoara: Poliția Locală a dat 775 de amenzi în cartiere, în 6 ani. Ar fi vizate asociațiile de proprietari pentru rampele clandestine

Gunoaie în Timișoara: Poliția Locală a dat 775 de amenzi în cartiere, în 6 ani. Ar fi vizate asociațiile de proprietari pentru rampele clandestine © Tion: Gunoaie în Timișoara: Poliția Locală a dat 775 de amenzi în cartiere, în 6 ani
Scris de Roxana Deaconescu - Poliția Locală e cu ochii pe gunoaiele din cartierele Timișoarei. În ultimii șase ani, oamenii legii au dat aproape 800 de amenzi în cartiere, direct asociațiilor de proprietari, iar timișorenii se plâng că au început să fie trași la răspundere la nivel de asociații și pentru rampele clandestine de lângă blocuri, Poliția Locală invocând o hotărâre de consiliu local. Oficialii PLT spun că au trimis doar notificări pentru rampele clandestine.

Rectifica

Polițiștii locali au fost nevoiți să transmită, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, „câte procese verbale au aplicat asociațiilor de locatari/proprietari din Timișoara, în perioada 1 august 2012 – 1 decembrie 2018, pe motiv de existență în vecinătatea imobilelor administrate a unor rampe clandestine de gunoaie”.

Răspunsul oamenilor legii nu este foarte clar. Reprezentanții PLT spun că în această perioadă au constatat 775 de fapte contravenționale și că au încheiat 775 procese verbale de sancționare a contravențiilor pe linia întreținerii curățeniei și gestionării deșeurilor la nivelul asociațiilor de proprietari, conform art. 2 din HCL 371/2007.

Potrivit informațiilor furnizate de Poliția Locală și intrate în posesia tion.ro, din cele 775 de amenzi, 476 sunt pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor menajere și reciclabile, 275 pentru neîncheierea contractului cu operatorul de salubrizare și 24 pentru neîntreținerea curățeniei la locul de precolectare a deșeurilor. Și asta în șase ani!

Oamenii legii ar fi trebuit să spună, așa cum li s-a cerut de fapt, câte amenzi au dat pentru rampele clandestine direct asociațiilor de locatari. Au putut să informeze doar că au distribuit notificări.

„Menționăm că pentru prevenirea abandonului de deșeuri în perimetrul asociațiilor de proprietari, polițiștii locali au distribuit în această perioadă (2012-2018), 2.850 de notificări referitoare la acest fenomen ilegal, care aduce grave prejudicii de imagine orașului”, se arată într-un răspuns emis de Poliția Locală și semnat de Direcția Comunicare-Relaționare din cadrul Primăriei Timișoara.

Pe de altă parte, cititorii tion.ro ne-au scris că s-au trezit cu polițiștii locali pe cap la nivel de asociații de locatari și că au început să fie trași la răspundere pentru rampele clandestine de lângă blocuri.

„Am auzit un administrator de bloc care spunea că are proces verbal pentru rampa clandestină de lângă bloc. Măcar să ne spună dacă este datoria noastră să ne păzim domeniul public de lângă bloc, să știm să facem asta. Dar atunci de ce mai avem Poliția Locală?”, ne-a scris cititorul nostru.

De altfel, Poliția Locală trebuie să se apere și în instanță de contestațiile depuse de asociațiile de proprietari/ locatari din oraș, având mai multe procese pe rol.

Ce spune HCL 371/2007

Conform HCL 371/2007 privind constatarea și sancționarea contravențiilor pe teritoriul Timișoarei, asociațiile de proprietari/locatari sunt obligate să întrețină curățenia locuințelor, a anexelor gospodărești, a curților și împrejurimilor acestora, să asigure periodic curățarea fațadelor locuințelor, să întrețină și să curețe șanțurile și podețele în zona imobilelor, să asigure și să mențină curățenia pe trotuare, pe zonele verzi, a locurilor de parcare pe care le folosesc, precum și pe partea carosabilă a drumului până în axul acestuia acolo unde nu se efectuează servicii de salubrizare stradală.

Mai mult, trebuie să depoziteze deșeurile menajere și reciclabile numai în recipiente standardizate puse la dispoziție de operatorul de salubrizare, să amplaseze aceste recipiente la o distanță minimă de 5 m față de ferestrele imobilelor de locuit și la o distanță maximă de 10 m de căile de acces, să mențină curățenia în jurul lor și să le asigure pentru a nu putea fi utilizate de persoanele străine asociației.

Amendă pe persoană fizică pentru rampele clandestine

Vineri, 4 ianuarie, oficialii Direcției Poliția Locală ne-au informat că au organizat, cu o zi înainte, „o amplă acțiune pe linia depistării celor care abandonează deșeuri și pentru identificarea de rampe clandestine în zona Calea Martirilor – Piața din Calea Girocului și str. Mureș – Platoul Dâmbovița”. Au dat… cinci amenzi, dintre care trei la societăți comerciale care au aruncat gunoaie pe domeniul public. Totodată, au început demersuri pentru ridicarea rampelor clandestine din cele două zone.

„Anterior acțiunii de ieri au fost efectuate verificări fiind aplicate sancțiuni, în ultimele două săptămâni, în cazul a 15 persoane surprinse abandonând gunoaie pe Bd. L. Rebreanu, Dâmbovița, Treboniu Laurian, Al. Ferchel Șuteu, L. Catargiu, C. Martirilor, Aleea Icar, sancțiunile aplicate însumând peste 17.500 lei. Anul trecut, polițiștii locali au aplicat 3.873 sancțiuni contravenționale, atât celor care au abandonat deșeuri pe domeniul public formând rampe clandestine, cât și celor care au aruncat pe jos resturi alimentare și nealimentare”, se arată în comunicatul de presă emis de PLT.

Vorbim așadar de aproape 4.000 de amenzi pe an pentru persoanele care au fost surprinse alimentând cu deșeuri rampele clandestine de pe domeniul public.

Amenzile sunt cuprinse între 500 și 2.500 de lei, iar oamenii legii susțin că sunt ajutați atât de camerele video montate în zonele în care se formează rampe de gunoaie, cât și de timișorenii care fac sesizări. Mai mult, spun că efectuează verificări și pentru identificarea celor care aruncă deșeuri în locațiile sesizate de oameni pe pagina de Facebook creată de primarul Nicolae Robu, numită „Sesizări insalubritate”.

Adevărul din spatele rampelor clandestine

Vă reamintim, așa cum tion.ro vă informa încă din 12 decembrie, primăria comandă lună de lună către Retim și ADID salubrizarea rampelor clandestine de deșeuri, în baza contractului încheiat între compania de salubritate și asociație, asociație din care face parte și Primăria Timișoara.

Legea 211/2011 privind regimul deșeurilor spune clar că, „în cazul deșeurilor abandonate și în cazul în care producătorul/deținătorul de deșeuri este necunoscut, cheltuielile legate de curățarea și refacerea mediului, precum și cele de transport, valorificare, recuperare/reciclare, eliminare sunt suportate de către autoritatea administrației publice locale”, se arată la art. 21.

Conform contractului dintre Retim și ADID, operatorul colectează deșeurile abandonate, adică cele adunate în rampele clandestine, la solicitarea PMT, care plătește cu bani frumoși compania Retim pentru acest serviciu.

Chiar reprezentanții ADID i-au răspuns recent primarului Nicolae Robu pe Facebook că relația contractuală în cazul deșeurilor abandonate este între primărie și operator, adică PMT trebuie să comande și să deconteze direct Retim colectarea.

„Tariful pentru colectarea separată și transportul separat al deșeurilor municipale” este de 282,57 lei/tonă + TVA pentru operatorii economici și instituții publice.

Sumele sunt luate exact din contractul dintre ADID și Retim, intrat în posesia tion.ro. Lună de lună, angajații Retim ridică aproximativ 1.300 de tone din rampele clandestine formate pe teritoriul Timișoarei. Iar în Timișoara avem peste 300 de rampe de deșeuri. Detalii puteți citi AICI!

Timișorenii sunt rugați să sesizeze în continuare rampele clandestine de deșeuri la 0256.968 sau 0256.246.112 ori pe adresa de email contact@politialoctm.ro. Mai aveți la dispoziție și pagina creată chiar de primar pe Facebook, dar și aplicația de mobil a Primăriei Timișoara, creată special pentru sesizări, pe care o găsiți gratuit pe Google Play și pe App Store.

Articole pe aceeași temă:

Schimb de replici în prag de an nou, pe Facebook, între primarul Nicolae Robu și ADID. În timp ce primul dă vina pe Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș pe situația din oraș, asociația îi răspunde edilului-șef că nu a reușit să găsească la timp un operator de salubrizare stra...
Aflat în concediu, primarul Nicolae Robu încearcă de câteva zile să explice timișorenilor că, de fapt, nu Primăria Timișoara este vinovată pentru gunoiul din oraș. Fără succes, însă, timișorenii umplându-i pagina cu acuzații și ironii. În fața avalanșei de reproșuri, edilul-șef al Timișoarei a decis...
Orașul s-a umplut de gunoaie, primăria a fost amendată de Garda de Mediu, politicienii se războiesc în declarații pe Facebook, iar oamenii au ieșit de bunăvoie să dea cu mătura pe străzi! Așa arată Timișoara în prag de Crăciun, în 2018. Vă dezvăluim cât plătește municipalitatea pentru cele peste 1.0...Comentarii 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase
Mai multe stiri din categoria TION Ştirile judeţului Timiş
Zeci de temerari vor parcurge la pas drumul dintre Arad și Timișoara
Zeci de temerari vor parcurge distanța Arad-Timișoara la pas. Va fi un marș de aproximativ 12 ore între Arad și [...] mai multe »
Recomandări DSP Timiș: cum evitați îmbolnăvirea copiilor în zile caniculare și cum stabilizați temperatura în locuințe
Pe lângă măsurile „clasice” prin care vă puteți feri de caniculă, gen evitarea expunerii la soare între orele [...] mai multe »
Patru candidați înscriși în competiția internă USR pentru alegerea candidatului la Primăria Timișoarei
În USR Timiș este agitație mare, în această perioadă, formațiunea încercând să găsească un candidat potrivit [...] mai multe »
Cum scăpăm Timișoara de gunoaie? Robu amenință cu oprobriul public, pe Facebook
Camerele video nu sunt de ajuns, polițiștii locali sub acoperire în zonele cu probleme nu sunt de ajuns. Cum facem [...] mai multe »
Ambulanța pentru Monumente caută voluntari pentru a salva biserica de lemn din Crivina de Sus
Ambulanța pentru Monumente Banat intervine la biserica de lemn de la Crivina de Sus. Acolo au loc lucrări complexe, de [...] mai multe »
Mulțime de oameni la Catedrala Mitropolitană, de Rusalii. Credincioșii au primit ramuri de tei
La Catedrala Mitropolitană din Timișoara s-au adunat mulți oameni care au participat la slujba de duminică, de [...] mai multe »
Cale liberă spre șantierul Pasajului Solventul? Primăria Timișoara a primit terenul
Primăria Timișoara nu mai are nicio barieră în calea realizării Pasajului Solventul. Terenul pe care ar urma să [...] mai multe »
Oprirea interzisă pe Calea Martirilor pe timpul zilei! De luni se dau amenzi
Atenție, șoferi! Începând de luni, 17 iunie, nu mai aveți voie să opriți pe Calea Martirilor, pe tronsonul ce [...] mai multe »
Explozii și manevre periculoase în apus de soare, la Timișoara Air Show 2019. Publicul, mai puțin numeros
Timișorenii nu s-au mai înghesuit, ca în anii anteriori, să vadă cel mai mare miting aviatic din vestul țării. Cu [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

AutentificareTi-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:
Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou