Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În Bozovici, grindina a distrus 600 de acoperişuri, iar la Prilipeţ, alte 200.

O ploaie scurtă, de nici jumătate de oră, care a făcut ravagii la Reşiţa, a făcut îmbrăcat, miercuri, 25 iunie, forma grindinei la Bozovici, unde au fost distruse acoperişurile a 600 de locuinţe, iar la Prilipeţ alte 200.

În Doclin, grindina a afectat trei acoperişuri şi anexa unei locuinţe. În judeţ, în jur de 15 localităţi au rămas fără curent electric. Printre ele s-au numărat Valeapai, Duleu, Fârliug, Remetea Pogănici, Tirol, Fizeş, Forotic, Biniş, Divici, Belobreşca, Prilipeţ, Tăria Mare (Bozovici).

Nu mai puţin de 60 de solicitări la 112 au fost redirecţionate spre cei de la Situaţii de Urgenţă, pompierii intervenind la cazuri de străzi şi curţi sub ape, de case, magazine şi pensiuni lovite de furia naturii dezlănţuite.

„Apa s-a retras relativ repede, dar oamenii s-au panicat, s-au speriat şi, pentru că nu s-au mai confruntat cu aşa ceva, au sunat la 112. În multe cazuri, când pompierii au ajuns la faţa locului nu a mai fost necesară intervenţia, fie pentru că apele s-au retras, fie pentru că nivelul lor era mult prea mic pentru folosirea utilajelor disponibile“, relatează Anca Balint, purtătorul de cuvânt al ISU Semenic.

Aceasta a precizat că nu există o situaţie centralizată, la nivel de judeţ, cu toate pagubele produse de această teribilă jumătate de oră, pentru că în multe cazuri au intervenit cei de la primărie, de la AquaCaraş sau de la alte societăţi sau instituţii, şi nu au raportat incidentele. Şi nu puţine au fost cazurile în care comunitatea locală, oamenii au pus mâna şi au mutat pomii căzuţi sau au aşteptat retragerea apelor din curţi şi drumuri, fără să mai sune la 112.

În rest, oamenii s-au plâns de acoperişurile distruse fie în întregime, fie doar parţial, de geamurile şi uşile sparte, de grindină şi de vânt…

Antoniu Mocanu

Străzi inundate la Caransebeş

Ploaia torențială care s-a abătut ieri după amiază asupra Caransebeșului a fost prea mult pentru rețeaua de canalizare din mai multe zone ale municipiului. Cei peste 25 de litri pe metru pătrat de precipitații nu au putut fi preluați de rețeaua învechită, astfel că pe străzile Tudor Vladimirescu și Dâlmei, dar și în alte zone s-au creat mici lacuri. La solicitarea Comitetului Local pentru Situații de Urgență, pompierii și angajații SPIR au intervenit imediat cu motopompe astfel că în cursul serii se circula normal în Caransebeș. „Pe Vladimirescu și pe Dâlmei sunt probleme istorice de debit nepreluat de canalizare și pentru faptul că cele două zone sunt sub nivelul pluvialului existent. Sperăm ca în acest an să fie începute lucrările de schimbare a rețelei de canalizare prin proiectul european pentru care Primăria a luat un credit necesar cofinanțării lucrărilor. În paralel, vom face și două cămine colectoare care să preia prin pompare surplusul de apă și să-l evacueze în Potoc de pe Vladimirescu, și în Timiș de pe Dâlmei, așa cum am procedat cu canalul subteran care evacuează apa de la intersecția de la Liceul Pedagogic în Potoc, la podețul de pe strada Ardealului”, a precizat viceprimarul Filip Strejariu.

 

De prin judeţ

Au mai fost raportate străzi şi beciuri inundate, precum şi acoperişuri afectate de vânt în Anina şi la Bozovici, în vreme ce apele au cucerit carosabilul şi la Reşiţa, Caransebeş şi Oraviţa, fiind raportaţi copaci şi stâlpi de utilităţi căzuţi. La Reşiţa, precipitaţiile au creat probleme pe diferite tronsoane de carosabil, bucăţi de asfalt fiind rupte, iar pe drumul de centură, în afară de gropi, au apărut nisip, pământ şi pietre cărate de apă, de pe versanţii fără vegetaţie, rigolele pluviale s-au înfundat, canalizarea n-a făcut faţă, iar drumurile au băltit de apă. Reprezentanţii municipalităţii spun că au intervenit în 17 cazuri de copaci căzuţi pe teritoriul Reşiţei.

DJ 57B Bozovici – intersecţia cu DN 58 s-a circulat cu dificultate, pe un singur sens. În privinţa cursurilor de apă, la Voislova, cota de atenţie a fost depăşită cu 5 cm. Pe pârâul Goleţ, cota de atenţie a fost depăşită cu 2 cm, iar pe pârâul Gârlişte cu 5 cm. Potrivit ANM, grindina a avut dimensiuni medii şi mari, vântul a înregistrat o viteză de 70-80 de km/h, iar precipitaţiile – 30 l/mp.

FOTO: Adrian Stoicu, primarul comunei Bozovici