Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Senatorul USR îi provoacă pe toți aleşii din Parlament să-și petreacă o parte din concediu în ţară.

Vicepreședintele Senatului României, Mihai Goțiu, a lansat o provocare pentru toți colegii lui parlamentari: să-și petreacă măcar o parte din această vară în una din stațiunile autohtone, apoi să discute în toamnă și să ia măsuri concrete de sprijinire și dezvoltare a turismului românesc. Provocarea vine după ce senatorul USR a ajuns la sfârșitul săptămânii trecute la Băile Herculane.

„Îi provoc pe toți colegii din Parlament (de la toate partidele) să-și petreacă măcar 2-3 zile din vara asta într-una din stațiunile românești. Să vadă ce merge și ce nu funcționează. Cred că așa n-am mai ajunge să promovăm cai și oi verzi pe pereți, ci, din toamnă, am găsi soluții reale de sprijinire a turismului autohton, în folosul comunităților locale și, nu în ultimul rând, al României”, a scris Mihai Goțiu, pe pagina lui de Facebook.

Parlamentarul USR a plecat din Băile Herculane cu sentimente contradictorii. Pe de o parte, a fost plăcut surprins de sentimentul de comunitate întâlnit aici și de faptul că stațiunea începe să reînvie. Pe de altă parte, s-a declarat dezamăgit că o asemenea stațiune, cu un potențial turistic uriaș, nu e promovată suficient ori că are parte doar de promovare negativă. „Partea bună e că am găsit o stațiune mult mai animată față de cum mă așteptam ținând cont de ,,publicitatea” de care a avut parte în ultimii ani, în care majoritatea articolelor apărute în presă s-au axat doar pe starea de degradare și colapsul legendarei stațiuni, pusă pe butuci de șmecheriile lui Iosif Armaș, sub ,,patronajul” lui Adrian Năstase”, a mărturisit vicepreședintele Senatului, care a testat băile cu sulf și mâncarea de la un restaurant. Ce mi-a plăcut cel mai mult a fost atmosfera generală, populară, desprinsă parcă din vacanțele copilăriei. Nu e o nostalgie după imaginile unor ani fără griji, cât sentimentul de comunitate transmis de toate acestea, interacțiunile naturale, organice, între cei care ajung în asemenea locuri, micile supărări comune ale vilegiaturiștilor, micile negocieri la cumpărături, ,,secretele” împărtășite despre beneficiile băilor cu sulf ori ale celor cu iod, ,,controversele” despre câte minute e bine să stai în bazin, la ce temperatură, povestioarele despre vindecări mai mult sau mai puțin plauzibile”.

Mihai  Goțiu a explicat și care sunt efectele faptului că liderii politici ajung extrem de rar în stațiunile românești. „Avem o clasă politică majoritară care s-a obișnuit cu vacanțele prin „străinătățuri”, dacă se poate în Dubai, pe Croazetă ori pe plajele Braziliei. Și asta generează cel puțin două efecte negative majore. Așa, un loc ca Băile Herculane, care atrăgea, odinioară, aristocrația Romei  ori împărătesele și împărații austrieci, a ajuns și e aproape invizibil pe harta oficială a turismului românesc și internațional”, a mai notat Mihai Goțiu, care a promis că, personal, se va implica în promovarea turismului autohton.

Foto: Pro Turism Herculane